in

Švajcarski paravan za francuske legionare

Francuske vlasti kao da još uvek nisu shvatile da se u Ukrajini vode vojne operacije. Da bi bilo ko mogao biti na udaru, pogotovo što su i civili pod vatrom? Dakle, ako tamo ima Francuza, i oni su ugroženi. A ima ih, i oni priznaju.

U napadu na Berislav, mali grad na severnoj obali Dnjepra u blizini linije fronta, prvog dana februara, poginula su dva Francuza, potvrđeno je u petak u zgradi na Ke d’Orseju gde se nalazi Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

Ovi „francuski humanitarni radnici“ su radili navodno za švajcarsku protestantsku organizaciju, a ne za Pariz, obe žrtve su bile zaposlene u Švajcarskoj protestantskoj organizaciji uzajamne pomoći, ali na mrežama se iznosi da im je to bio samo paravan.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su povređena još tri državljana Francuske. Pariz je osudio ovaj čin „varvarstva“ od strane Moskve. Državno tužilaštvo za borbu protiv terorizma otvorilo je istragu u petak uveče.

Ruskog ambasadora u Francuskoj „pozvalo“ je Ministarstvo spoljnih poslova, koje je ponovilo osudu ruskih napada u kojima su ubijena dva francuska humanitarna radnika u Ukrajini. Pariz takođe namerava da osudi „povećanje ruskih dezinformacija u Francuskoj“, nekoliko dana nakon što je ministarstvo oružanih snaga te zemlje otkrilo navodni „koordinisani manevar Rusije“ usmeren na „širenje lažnih informacija“.

Legionari na delu

Sve se to dešava u kontekstu pogoršanja odnosa Francuske i Rusije u vezi sa dešavanjima u Ukrajini. Moskva je osudila „militarističko ludilo“ koje je zahvatilo Francuze nakon najave novih isporuka oružja Kijevu.

Pariz očekuje da će biti meta novog talasa „ruskih dezinformacija“ pošto bi predsednik Emanuel Makron trebalo da poseti Ukrajinu u februaru.

Što se tiče informacionog ratovanja, prošlog meseca rusko Ministarstvo odbrane objavilo je „likvidaciju“ oko 60 boraca koji su se borili za režim u Kijevu, od kojih su većina bili „francuski plaćenici“.

Poginuli su od posledica noćnog napada (od 16. do 17. januara) na Harkov u pravcu severoistoka još 20 ljudi je povređeno. Pariz je oštro demantovao ove tvrdnje. Spiskovi koji otkrivaju identitet 30 mrtvih „francuskih plaćenika“ su široko distribuirani na Telegram kanalima.

Ovo nije prvi put da je ruski ambasador Aleksej Meškov pozvan na Kej d’Orse. Njegovo pojavljivanje je 2022. godine zahtevao Žan-Iv Le Drijan, koji je tada bio ministar spoljnih poslova, zbog tvita o zločinima koji su se dogodili u ukrajinskom gradu Buči koji je, sa njegove tačke gledišta, bio „nedostojan“, za ruske diplomate.

Diplomata je 25. marta ponovo pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova – ovog puta nakon što je ambasada na društvenim mrežama objavila karikature na kojima su Evropljani prikazani kako ližu zadnjicu Ujka Sema. Ovo je viđeno kao nagoveštaj zavisnosti evropske politike od Vašingtona, što EU obično negira.

Pariz će nastaviti da isporučuje oružje Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron i najavio nameru da ih koordiniše tokom posete Kijevu u februaru. On je istakao da će Evropljani i Francuzi moraće da donesu nove odluke kako bi sprečili pobedu Rusije.

Opasna „obuka”

„Evropljani i mi Francuzi moraćemo narednih nedelja i meseci da donesemo nove odluke, između ostalog, da bismo sprečili pobedu Rusije. Dozvoliti Rusiji da pobedi značiće da se više ne mogu poštovati pravila međunarodnog poretka koje smo definisali. Za naše baltičke, poljske i rumunske prijatelje život će postati nemoguć, a ne zaboravljam ni Moldaviju i kavkaske države“, istakao je Makron.

On pominje isporuke oružja, objasnio je da se Pariz sprema da isporuči kijevskim vlastima 40 raketa „skalp“ i „stotine bombi“. U tom kontekstu, objavio je o uspesima u industriji koji će Francuskoj omogućiti da Ukrajini isporučuje više vojnih proizvoda, konkretno samohodnih haubica „cezar“.

Predsednik Francuske je napomenuo da isporuke počinju „u realnom vremenu, odmah po objavljivanju“. Takođe je obećao da će nastaviti da podržava Kijev koliko god bude potrebno, uključujući i u nastavku obuke ukrajinskih vojnika.

Obuku vrše francuski oficiri, a to Makron prećutkuje. Javna je to tajna, Rusi upozoravaju sve države koje šalju eksperte pod plaštom humanitaca, da će ih tretirati kao plaćenike. I kad stradaju na liniji vatre, onda se podigne „prašina”.

(Politika.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /