in

Sve se radikalno menja, evo zašto je Merkelova tražila pomirenje sa Rusijom …

Sve se radikalno menja, evo zašto je Merkelova tražila pomirenje sa Rusijom …

Ekonomista i politikolog Mihail Hazin, u intervjuu kod novinara Sergeja Mardana, objasnio je ishitrenu želju bivše kancelarke Nemačke Angele Merkel da se pomiri sa Rusijom.

Izjava bivše kancelarke Nemačke Angele Merkel o potrebi normalizacije odnosa sa Rusijom svedoči o ne baš dobrom stanju stvari na Zapadu. Do ovog zaključka je dan ranije došao ekonomista Mihail Hazin.

Bivša predsednica Savezne vlade Nemačke nedavno je šokirala evropsku javnost pozivom da se poboljšaju odnosi sa Moskvom. Prema Merkelovoj, u aktuelnim geopolitičkim događajima izgradnja globalne bezbednosne arhitekture nije moguća bez učešća Rusije. Zbog toga će Zapad morati da skupi hrabrost, pređe preko sebe i napusti politiku konfrontacije sa Rusijom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U razgovoru sa novinarom Sergejem Mardanom, ekonomista Mihail Hazin je naveo razloge za takvu retoriku Angele Merkel. Ekonomista je primetio da prethodnik Olafa Šolca predstavlja takozvane kontraelite, koje nastoje da spreče smrt Zapada u konfrontaciji sa Rusijom.

A uzimajući u obzir činjenicu da je proces ekonomske i političke dekompozicije Evropske unije u poslednje vreme veoma ubrzan, obnavljanje odnosa sa Moskvom postaje prioritet Merkelinih „nevidljivih kustosa“.

„Ceo trik je u tome što će se sada sve radikalno promeniti. Zapad je veoma slab. Ne što smo toliko ojačali, još ne u potpunosti, jer još nismo pomeli sve liberale sa naše vlasti i što su oni oslabili. I što je najvažnije, oni će nastaviti da slabe, i to sve brže i brže“, naglasio je Hazin.

Trenutno mnogo za zapadnu zajednicu zavisi od toga da li će lokalna liberalna elita da prizna poraz ili ne, smatra ekonomista. Ona nema šanse za spas, što su potvrdili i nedavni parlamentarni izbori u Italiji. Sledeći na redu su SAD, gde republikanci hrle na vlast.