in

Sve vodeće zemlje NATO bez dovoljno vojnika za rat sa Rusijom!


Tokom Hladnog rata je 5 miliona NATO vojnika u istočnoj Evropi naspram sebe imalo 6 miliona vojnika Varšavskog pakta, koji je takođe imao više divizija, tenkova, borbenih aviona i podmornica.

Do 2014. godine, kada je Kremlj naredio ulazak svojih trupa na poluostrvo Krim, u Evropi je bilo samo 30.000 američkih vojnika.

Zvaničnici Pentagona su sve činili da da Ruse predstave kao da su deset puta brojniji, objavio je jedan od dva glavna spoljnopolitička lista američkih liberala Foreign Policy.

I naveo: „NATO je bio praktično zaboravio na svoje oružane snage, rekao je visoki diplomata NATO-a, koji je želeo da ostane anoniman.

To je bilo apsolutno nedovoljno za veliku krizu, dok NATO ove godine razvija svoje nove vojne planove za odbranu od potencijalnog ruskog napada, alijansa se bori da pronađe dovoljno vojnika.

Planira da ovog leta obuči nove snage za reagovanje od 300.000 vojnika, ali da bi održao korak sa povećanjem vojske Rusije, alijansi će biti potrebne rezerve — i to u velikom broju.

Veći deo NATO – na čelu sa Sjedinjenim Državama – je regrutovao vojnike po ugovoru tokom poslednjih pola veka, iako Sjedinjene Države zahtevaju da se svi muškarci registruju u slučaju da Kongres ili američki predsednik odobre opštu regrutaciju.

Prošle godine, američka vojska je u svoje redove primila preko 41.000 manje vojnika nego što je planirala.

Oružane snage SAD sada su malobrojnije nego ikada za poslednjih 80 godina.

Britanska armija već 14 godina prima manje vojnika nego što joj je potrebno.

A nemački Bundesver se prošle godine smanjio za 1.500 vojnika, uprkos masovnoj regrutaciji.

Čak je i Ukrajina, koja nije članica NATO alijanse, morala da snizi starosnu granicu sa 27 na 25 godina da bi regrutovala dovoljno vojnika.

U američkoj vojsci, umor i nervna istrošenost se najoštrije osećaju u borbenim

jedinicama, u kojim je između 2019. i 2021. godine zabeležena visoka stopa samoubistava unutar posada tenkova. Snage protivvazdušne odbrane su takođe veoma umora, zbog misija širom sveta.

Foreign Policy zaključuje: „NATO je očajnički potrebno više vojnika. Amerikanci i Evropljani shvataju da ih mogu obezbediti samo pomoću regrutacije ili mobilizacije“.

Zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel priznao je:

„Rusija nema takve probleme. Sjedinjene Države procenjuju da se ruska vojska skoro potpuno oporavila tokom poslednjih nekoliko meseci“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /