in

„Tajms“ o posledicama “curenja” snimka koji je raskrinkao Berlin- Raskol u Nemačkoj!

„Tajms“ o posledicama “curenja” snimka koji je raskrinkao Berlin- Raskol u Nemačkoj!

Razgovor takođe ukazuje na razdor između nemačke vojske, koja je spremna da pošalje „tauruse“ Kijevu, i Šolca, koji blokira taj potez, tvrdi list.

Otkrića visokih nemačkih vojnih zvaničnika iz procurilog snimka mogu pomoći ruskim obaveštajcima pri lociranju i praćenju zapadnih isporuka projektila „skalp“/“storm šedou“ Kijevu, piše „Tajms“.

Verodostojnost snimka u kojem komandant Luftvafea Ingo Gerharc sa drugim visokim zvaničnicima nemačkog ratnog vazduhoplovstva razmatra udar na Krimski most pomoću nemačkih „taurusa“ (za koje je, uzgred, kancelar Olaf Šolc nedavno rekao da ih neće slati Kijevu) potvrdilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova, dodavši da je istraga u toku.

Činjenica da su ruske obaveštajne službe mogle da dopru do razgovora nemačkih visokih vojnih zvaničnika uznemirila je Berlin i druge NATO članice, jer bi procurili podaci mogli da pomognu Moskvi da „prati i locira, potencijalno i cilja, isporuke oružja u zapadnoj Evropi i na teritoriji Ukrajine“, navodi „Tajms“.

Britanski list ističe da su nemački oficiri razgovor o „veoma osetljivim vojnim tajnama“, u kojem su takođe otkrili detalje o razmeštanju projektila „storm šedou“ i potvrdili prisustvo britanske vojske u Ukrajini, vodili preko nezaštićenog, standardnog Veb-Eks softvera za video konferencije.

Gerharc u snimku ističe da je Velika Britanija opremila ukrajinske avione raketama „storm šedou“ i da bi mogla pomoći pri prebacivanju projektila „taurus“ u Ukrajinu. Šef Luftvafea je takođe napomenuo da Francuzi „šalju (automobile Audi) Ku7 napunjene raketama ‘skalp’ u Ukrajinu“.

Prema transkriptu procurilog razgovora, Nemačka ima oko 600 projektila „taurus“ i razmatra da pošalje 100 u Ukrajinu u dve serije od po 50. Razgovor ukazuje na razdor između nemačke vojske, koja je spremna da pošalje „tauruse“ Kijevu, i Šolca, koji blokira taj potez, tvrdi „Tajms“.

„Znamo da su ruske obaveštajne službe prilično duboko prodrle u Nemačku, tako da to samo pokazuje da oni nisu ni bezbedni ni pouzdani“, citira „Tajms“ bivšeg britanskog ministra odbrane Bena Volasa.

Sa druge strane, ruski zvaničnici su rekli da prisustvo zapadnog vojnog osoblja u Ukrajini „nije tajna“ i da Ministarstvo spoljnih poslova traži objašnjenje od Berlina zbog onoga što je rečeno u procurilom snimku.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /