in

Tajni pregovori Irana i Amerike

Tajni pregovori Irana i Amerike

Visoki američki i iranski zvaničnici susreli su se tajno u Omanu ranije ove nedelje, pošto je Vašington tražio od Teherana da pomogne u obuzdavanju jemenskih Huta, koji napadaju komercijalne brodove, navodi se u današnjem izveštaju koji prenosi „Al Arabija”.

Vodeći zvaničnik u Beloj kući za Bliski istok i izaslanik Stejt departmenta su, prema izveštaju, predvodili američku delegaciju koja se susrela sa iranskim timom, na čijem čelu je bio zamenik ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani.

Prema „Fajnenšl tajmsu”, koji se poziva na anonimne američke i iranske zvaničnike, razgovori su bili indirektni, a omanski zvaničnici su prenosili poruke između dva štaba.

Tokom indirektnih pregovora, američki zvaničnici su, takođe, ukazali zabrinutost zbog iranskog proširenja nuklearnog programa.

Prva runda razgovora održana je u januaru, a druga je trebalo da se održi u februaru, ali ti razgovori nisu održani jer je zvaničnik Bele kuće Bret Mekgurk prebačen za posrednika u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca između Izraela i palestinskog Hamasa.

Američki zvaničnik rekao je za „Al Arabiju” da Vašington ima mnogo kanala putem kojih šalje poruke Iranu.

„Nećemo da komentarišemo detaljno o našim komunikacijama sa Iranom, osim što ćemo da kažemo da od 7. oktobra, razgovori su fokusirani na ceo opseg pretnji koje dolaze od Irana i potrebe da Iran smanji tenziju u regionu“, rekao je zvaničnik.

Što se tiče iranskog uticaja nad Hutima, iranski zvaničnik je za FT rekao da je „Iran više puta govorio da ima samo oblik duhovnog uticaja“ (na pobunjenike Hute), kao i da Teheran „ne može da diktira Hutima šta da rade“, ali da mogu da pregovaraju i razgovaraju“.

Iransko oružje namenjeno Hutima nekoliko puta su presrele američke i evropske snage, ali Iran tvrdi da nije umešan.

Iranski zvaničnik je, takođe, rekao za FT da je komandant elitnih Kuds jedinica pri iranskoj Revolucionarnoj gardi, Esmail Kani, išao u Bagdad prošlog meseca i da je tada rekao proiranskim milicijama da se „ponašaju na način koji neće dozvoliti Americi da povezuje Iran“.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /