in

Tajni sastanak Bajdenovih pomoćnika i kongresmena- Evo šta je otkriveno

Pomoćnici američkog predsednika Džoa Bajdena rekli su kongresmenima na tajnom sastanku da bi Rusija mogla da pobedi u sukobu u narednim mesecima ili čak nedeljama, ako Ukrajini bude uskraćeno finansiranje vojnih troškova, javlja NBC.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns rekli su kongresmenima da će Ukrajini u narednim nedeljama ponestati protivvazdušna odbrana i artiljerija, naveo je izvor upoznat sa sastankom.

Sumorna procena, koju je jedan zvaničnik Bele kuće opisao kao „neverovatno oštru“, izrečena je jer budućnost pomoći Ukrajini nikada nije bila neizvesnija.

Zvaničnici Bele kuće sve više su zabrinuti zbog mogućnosti da Bajden ne uspe da ispuni svoje obećanje da će SAD biti u Kijevu „koliko god bude potrebno“, kako je ranije obećao.

Na sastanku održanom u sredu u Beloj kući, Salivan i Hejns otkrili su liderima iz kongresa tajni vremenski okvir kada će ključni vojni resursi Ukrajine biti značajno iscrpljeni, kao i detaljnu procenu trenutne dinamike na bojnom polju, otkriva NBC.

Salivan je naglasio da će pozicija Ukrajine biti sve teža tokom godine, rekao je zvaničnik Bele kuće, nudeći konkretne periode kada će Ukrajini kratkoročno ponestati različite sposobnosti.

Pomoć Ukrajini, koja je mesecima zadržana u Kongresu, deo je zakona koji takođe obezbeđuje finansiranje za bezbednost granica Izraela, Tajvana i SAD. U oktobru je Bajden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, od kojih bi neke bile iskorišćene za popunjavanje američkih zaliha. Kongres je ranije odobrio oko 75 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Nedeljama prošle jeseni zvaničnici Bele kuće izražavali su uverenje da će Kongres odobriti više pomoći, napominjući da je većina republikanaca i demokrata to podržala. Ali otpor nekih republikanaca u Kongresu je zakočio zakon, a pregovori dvostranačkog trojca u Senatu o promenama politike na južnoj granici, što je glavni prioritet za republikance, bili su mučni.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /