in

Tektonske ploče moći se pomeraju- Šta donosi NATO samit

Ukrajina će biti jedan od prioriteta na sledećem samitu lidera NATO koji će se održati u Vašingtonu u julu 2024. godine, saopštio je zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Joana tokom sastanka Vojnog komiteta bloka u sedištu NATO-a u Briselu.

– Na ovogodišnjem samitu u Vašingtonu ići ćemo dalje. Učinićemo sve što je potrebno za bezbednost naših ljudi, naših država i međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima – rekao je Džoana.

Prema rečima zamenika generalnog sekretara Alijanse, na samitu će biti reči o jačanju kolektivne odbrane, posebno protivvazdušne i protivraketne odbrane a jedan od prioriteta biće podrška Ukrajini, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Alijanse.

– Prvi sastanak Saveta NATO -Ukrajina u formatu šefova generalštabova je još jedan dokaz naše stalne podrške, jer se zajedno sa nama bore i Ukrajinci. Sarađivaćemo još tešnje sa našim partnerima širom sveta – rekao je on.

Predsednik Vojnog komiteta Rob Bauer je naglasio da Alijansa ulazi u novu eru kolektivne odbrane, jer se, kako je naveo, suočavamo sa najopasnijim svetom u poslednjih nekoliko decenija.

– Tektonske ploče moći se pomeraju. Kao rezultat toga suočavamo se sa najopasnijim svetom u poslednjih nekoliko decenija. NATO je ušao u novu eru kolektivne odbrane. Zajedno branimo mnogo više od fizičke bezbednosti naših milijardu ljudi i 31 (uskoro 32) nacije. Mi branimo slobodu i demokratiju – poručio je Bauer.

On je ukazao na važnost novih odbrambenih planova koji će oblikovati savezničke oružane snage u decenijama koje dolaze, napominjući da se aktivno radi na maksimiziranju njihove izvodljivosti.

– Ovo su najsveobuhvatniji odbrambeni planovi koje je NATO imao od kraja Hladnog rata. Nikada pre NATO i nacionalni odbrambeni planovi nisu bili tako blisko povezani – dodao je.

Ukazujući na važnost ratne transformacije NATO-a, admiral Bauer je govorio o potrebi da se u novoj eri kolektivne odbrane fokusira na efektivnost umesto na efikasnost.

– Ukrajina će imati našu podršku za svaki dan koji dolazi. Jer nemojte pogrešiti: ishod ovog rata će odrediti sudbinu sveta – poručio je Bauer i dodao da su u sve opasnijem svetu bliska saradnja i povećana interoperabilnost najvažniji.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /