in

„Telegraf“ priznao: Britanija više nema vojsku!

U kolumni za „Telegraf“, bivši britanski specijalac Tim Kolins iznosi zabrinjavajuće probleme koji pogađaju nacionalnu odbranu Velike Britanije.

Prvi problem koji ističe je poteškoća u regrutaciji, navodeći da se umesto privlačenja tradicionalnih vojnih profilacija, danas više naglašava raznolikost, što rezultira regrutacijom pojedinaca iz različitih manjinskih grupa koji možda nisu zainteresovani za vojnu karijeru.

Drugi problem je demoralizacija i ismevanje onih koje se smatra „neželjenima“ – kako ih je opisao bivši komandant britanske avijacije Majkl Vingston kao „beskorisne bele muške pilote“ – što dovodi do masovnog napuštanja vojske.

Treći problem je nizak nivo bezbednosnih standarda, što omogućava neprijateljima da se relativno lako infiltiraju u britansku vojsku, kako Kolins navodi.

Postoje problemi i u vezi s flotom. Brodovi čije su popravke skupo plaćene se povlače iz upotrebe, a mornarica ima poteškoća u učešću u NATO vežbama i suzbijanju pretnji u Crvenom moru.

Ono što je ostalo od britanske vojske je jedva funkcionalno, a problemi su i u vezi s naoružanjem. Kolins ističe da Britanija sada praktično nema artiljeriju nakon što je poslala preostale sisteme i municiju Ukrajini.

Dodatno, postoji problem s nabavkom novog naoružanja. Od 589 naručenih oklopnih vozila, isporučeno je samo 44, deset godina nakon što su plaćena 5,5 milijardi funti.

Nedostatak tenkova takođe je problem. Prošle godine je otkriveno da britanska vojska raspolaže sa samo 157 upotrebljivih tenkova „Challenger“, za razliku od 227 koji su navedeni kao dostupni.

Mnogi smatraju da je i taj broj zapravo manji, s obzirom na to da britanska vojska ima čak 93 „centra za raznolikost“ – verovatno više od funkcionalnih tenkova „Challenger“.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /