in

Teški bacač plamena „Solncepek“ se borio sa ukrajinskim tenkovima 3,5 sata i pobedio

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je priču o herojskom boju samohodnog bacača plamena TOS-1A „Solncepek“ sa nadmoćnijim snagama protivnika.

„Kao i obično, izašli smo da radimo po planiranim ciljevima. Završili smo posao i već smo počeli da se vraćamo, kada je protivnik sakupio snage i preduzeo pokušaj kontranapada.

Otvorili smo vatru, malo smo ih potisnuli. Kao odgovor ukrajinska artiljerija i tenkovi su počeli da pucaju. Odlučio sam da ne odem“, rekao je komandir voda samohodnih bacača plamena stariji poručnik Vadim Petrenko.

Borbe su trajale oko 3,5 sata. Zatim su vodniku javili da je protivnik počeo da se povlači i predali su mu koordinate mesta njegovog sakupljanja za evakuaciju.

„Mi smo tuda udarili. Na tome je njihov napad i završen“, dodao je oficir.

Vadim je rođen u Donjeckoj oblasti, u gradu Snežnom. Tamo su mu ostali svi rođaci – stoga se Petrenko i odlučio da postane vojnik. Diplomirao je na komandnom učilištu na Dalekom istoku i vratio se da brani Donbas. Na prvoj liniji fronta preobučen je za „Solncepeke“.

„Zanimljiva mašina. Sada nemam nikakvih sumnji da sam izabrao pravi put“, – priznao je Vadim Petrenko.

Za taj boj je odlikovan Ordenom hrabrosti.

„Zahvaljujući hrabrosti i profesionalizmu starijeg poručnika Petrenka, bila je sprečena velika ofanziva nacionalista“, naglasili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /