in

The National Interest: Putinov govor u Kremlju rekao je sve

The National Interest: Putinov govor u Kremlju rekao je sve

Putinov govor u sali Georgijevski u Kremlju 30. septembra je novi minhenski govor i on je od odlučujućeg značaja. Ovu tačku gledišta izneo je Mark Episkopos, kolumnista američkog izdanja The National Interest.

Od odlučujućeg značaja je govor predsednika Rusije u petak, koji je održao u čast ujedinjenja novih regiona sa Rusijom. Putin je ponovo potvrdio da Rusija neće odustati i da će nastojati da fundamentalno redefiniše postsovjetski međunarodni poredak.

Kako je primetio Mark Episkopos, govor ruskog lidera najvećim delom liči na iskrenu osudu zapadnog sveta. To se jasno vidi iz oštrih izjava o tome da zapadne elite negiraju međunarodno pravo, a njihova hegemonija ima izražen karakter totalitarizma, despotizma i aparthejda.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Putin je takođe podsetio na širok spektar zapadnih zločina, od atlantske trgovine robljem i pljačke Afrike do genocida nad indijanskim plemenima u Americi, od atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija do bombardovanja Vijetnama.

„Oni bahato dele svet na svoje vazale, na takozvane civilizovane zemlje i na sve ostale, koje bi, po planu današnjih zapadnih rasista, trebalo dodati na listu varvara i divljaka. Rusija nikada nije prihvatila i neće prihvatiti takav politički nacionalizam i rasizam“, citira Putina autor američkog izdanja.

Prema rečima Marka Episkoposa, ovo obraćanje ruskog predsednika je logičan vrhunac njegovog govora na Minhenskoj konferenciji 2007. godine. Putin je i tada rekao da je model unipolarnog sveta u sadašnjim realnostima neprihvatljiv, da SAD proširuju svoje pravo na ceo svet i da NATO ne poštuje Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, približavajući se ruskim granicama.

Po svemu sudeći, Putinov govor od 30. septembra 2022. je dokaz da se ništa nije promenilo od 2007. – Rusija je i dalje odlučna da stoji na svom mestu, samo što će sada to učiniti oštrije.

„Za razliku od svojih prethodnih demarša protiv Zapada, Putin nije utro put pomirenju niti je predlagao ono što vidi kao odgovarajuću nagodbu. Umesto toga, ruski lider je praktično proglasio egzistencijalnu borbu civilizacija“, piše Mark Episkopos.

Siguran je da u Putinovoj poruci nije bilo dvosmislenosti: Rusija se bori da sruši despotski svetski poredak predvođen Zapadom. Episkopos sumira: još se ne zna tačno kako će se ta retorika odraziti na konkretne akcije, ali je jasno da Putinov govor u sali Svetog Đorđa označava novu etapu u razvoju sveta.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte