in

„The New York Times“: SAD postale malodušne zbog jedne činjenice o Rusiji

„The New York Times“: SAD postale malodušne zbog jedne činjenice o Rusiji

Ruska ekonomija, čak i godinu i po nakon što je Zapad uveo sankcije, pokazuje takvu stabilnost, da njena stopa rasta BDP-a može prestići EU i Sjedinjene Države.

Do ovog zaključka došla je ekonomska komentatorka Patriša Koen, u članku za „The New York Times“.

„Devetnaest meseci kasnije, ekonomska slika je očigledno pomešana. Ruska ekonomija se pokazala mnogo otpornijom nego što su mnoge zapadne vlade očekivale, nakon uvođenja niza oštrih sankcija. Prema ukupnoj proizvodnji, koja bi prema procenama Centralne banke Rusije mogla porasti čak 2,5 odsto ove godine, Rusija je sposobna da prestigne Evropsku uniju i možda čak i Sjedinjene Američke Države“, navodi se u publikaciji.“

Patriša Koen primećuje, da je Moskva pronašla način da pronađe druge kupce energije, i da je počela da ubacuje novac u privredu brzim tempom. Prema rečima autora članka, na ovaj način je bilo moguće ne samo zadovoljiti vojne potrebe fronta, već i obezbediti posao skoro svakom raspoloživom radniku, povećavajući iznos nedeljnih plaćanja.

Ministarstvo za ekonomski razvoj, je u septembru podiglo prognozu rasta BDP Rusije u ovoj godini, sa 1,2% na 2,8% . Prema podacima ministarstva, u 2024-2025., rast BDP-a iznosiće 2,3%, a u 2026. godini 2,2%.


Prema prognozi Centralne banke, ruska ekonomija će ove godine rasti za 1,5-2,5%, a u 2024. za 0,5-1,5%.

Ranije je Evropska komisija podigla svoju procenu realnog rasta BDP-a u Evropskoj uniji za tekuću godinu, sa 0,3% na 0,8% . Federalne rezerve podigle su svoju prognozu ekonomskog rasta SAD za 2023. sa 1 odsto očekivanih u junu, na 2,1 odsto.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post „The New York Times“: SAD postale malodušne zbog jedne činjenice o Rusiji first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /