in

The Times: Velike kompanije donele dramatičnu odluku

The Times: Velike kompanije donele dramatičnu odluku


Zapadna ograničenja na uvoz ruskih dijamanata destabilisala su čitavu industriju dok se trgovci bore da provere dragulje koji idu u EU, objavio je Tajms, pozivajući se na tržišne igrače.

Direktna zabrana ruskih dijamanata od strane EU i zemalja G7 stupila je na snagu u januaru, nakon čega su usledila postepena ograničenja indirektnog uvoza od 1. marta.

Postoje i planovi da se do septembra stvori mehanizam za praćenje koji će pomoći zapadnim vlastima da utvrde poreklo dijamanata uvezenih u EU.

Ubrzo nakon što je zabrana stupila na snagu, Evropska komisija je naredila da svi dijamanti koji ulaze u EU moraju da prođu kroz Antverpen u Belgiji kako bi se proverili da li su ruskog porekla.

Od početka marta ova mera se odnosi na neobrađene dijamante veće od jednog karata, ali će od septembra biti proširena na kamenje veće od 0,5 karata.

Zvaničnici zahtevaju tešku papirologiju kako bi dokazali poreklo svake pošiljke dragulja, primoravajući kompanije da se nose sa dugim kašnjenjima, dodatnim troškovima i nezadovoljstvom kupaca.

Nekada je trebalo oko 48 sati da dijamanti stignu iz Afrike, nakon čega je drago kamenje obrađeno i isporučeno klijentu.

„Sada, uz svu birokratiju, to traje do dve nedelje. Da su kamatne stope 10 ili 11%, gubio bih novac svaki dan.“ rekao je jedan trgovac britanskim novinama.

Dijamanti koji dolaze iz različitih zemalja hemijski su gotovo identični, rekao je drugi trgovac, ističući „apsurdnost novog zakona koji izaziva haos na međunarodnom tržištu nakita“.

„Nekada je u Antverpenu bilo 4.000 rezača dijamanata“, rekao je Peter Bombecke, jedan od najboljih gradskih zanatlija, za Sundai Times. „Sada ih ima 120. Većina posla je otišla u Indiju, gde je radna snaga jeftina.“

Izveštava se da su trgovci zabrinuti da bi trgovci mogli biti primorani da slede njihov primer i pobegnu u Indiju, Dubai ili Tel Aviv, koji nisu uveli sankcije ruskim draguljima.

Deset kompanija planira da se „preseli u Dubai ili Indiju zbog ovih novih pravila“, rekao je finansijski savetnik za industriju dijamanata u Antverpenu kojeg citira britanski list.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /