in

Tjeri Mejsan otkriva: Putin stvara novu vojsku

Tjeri Mejsan otkriva: Putin stvara novu vojsku

U jeku ukrajinskog sukoba, Ruska Federacija je odlučila da završi reorganizaciju svoje armije. To je ogroman zadatak koji je ostvaren, još od raspada Sovjetskog Saveza i potpune anarhije koja je usledila.

Međutim, i pored veoma ozbiljnih problema koji su nastali prošle godine, prvo sa slanjem na front mladića bez vojne obuke, zatim sa zastojima u snabdevanju pojedinih jedinica, već je jasno vidljiva profesionalizacija sistema. Najavljena reforma ima za cilj ne samo homogenizaciju Oružanih snaga, već i radikalnu transformaciju metoda komandovanja.

Predsednik Vladimir Putin, je lično od dolaska na vlast, nadgledao transformaciju ruske armije koja je u to vreme bila u žalosnom stanju. Većina osoblja bili su alkoholičari koji su mlade regrute terali na prljavo podmetanje.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Kao prvi korak, otpustio je 150.000 podoficira i oficira, što je izazvalo duboku krizu upravljanja. Zatim je stvorio prvu „svemirsku“ armiju, dvadesetak godina pre Sjedinjenih Država, kako bi testirao nove oblike komandovanja, koliko i da bi ušao u novi teatar operacija. Anatoliju Serdjukovu je pre svega poverio borbu protiv korupcije, što je on radio gvozdenom rukom, ali na štetu vojske.

Tada je Vladimir Putin, poslao svoje vojnike u Siriju na šestomesečnu borbenu obuku. Konačno, eksperimentalno je stvorio privatnu vojsku, PMC „Vagner“, gde je mogao da testira različite oblike organizacije.

U protekle dve godine „Vagnerom“ je iz senke komandovao pukovnik Dmitrij Outkin, dok je suosnivač kompanije, komunikator Jevgenij Prigožin, bio u centru pažnje i kritika.

Vojske su ogromne strukture čija se organizacija mora stalno promišljati.

Poređenja radi, 1990-ih, Sjedinjene Države su shvatile da povećanje vojne potrošnje više ne poboljšava njene rezultate. Tako su postavili Donalda Ramsfelda za ministra odbrane. Ramsfeld je imao izuzetne veštine poslovnog upravljanja.

Godine 2001. podstakao je stvaranje privatnih vojnih kompanija (uključujući čuveni „Blackwater“) za testiranje novih operativnih metoda. Međutim, eksperiment je propao, pošto su formirane grupe bile više zainteresovane za izvođenje tajnih operacija za CIA nego za ispunjavanje zahteva Pentagona. Sjedinjenim Državama je ostala vojska čija efikasnost i dalje opada, kao što smo videli kada je Kabul pao 2021-ve.

Predsednik Vladimir Putin, danas sprovodi opštu reorganizaciju oružanih snaga, stvaranjem druge regularne armije od pet divizija i 26 brigada. Ova vojska će primeniti neke od metoda koje je „Vagner“ testirao, da bi se postigao visok nivo efikasnosti.

General Jevgenij Burdinski, zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Federacije, nadgledaće novu vojsku. On je priznati specijalista za komandu.

Ova kadrovska reorganizacija će ići ruku pod ruku sa reorganizacijom geografske strukture. Prisajedinjenje Krima i delimično Novorosije Ruskoj Federaciji, dovelo je do stvaranja pomorskog okruga za Azovsko more.

Povratak terorističke pretnje koju su predstavljali ukrajinski „integralni nacionalisti“, „banderisti“, doveo je do stvaranja posebnih vojnih okruga za zaštitu Moskve i Sankt Peterburga.

Cilj je da se završi proces transformacije oružanih snaga, zadržavajući samo ono što se dokazalo. Rusija već ima najbolje oružje na svetu i izuzetnu stratešku i taktičku doktrinu. U narednih nekoliko godina namerava da ima najbolju vojsku na svetu.

Predsednik Vladimir Putin, nastavlja sa ovom transformacijom u jeku „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, sa svim ozbiljnim rizicima koji to podrazumevaju. Čini se da se „kladi“ na to, da se ovaj sukob bliži kraju.

(Thierry Meyssan, „Voltairenet“)

Preveo i adaptirao:

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /