in

Toliko ginemo da ne možemo da vratimo sva tela s fronta!

Toliko ginemo da ne možemo da vratimo sva tela s fronta!

Posledice ruskog bombardovanja „jedrećim bombama“ su katastrofalne, vojska gubi toliko ljudi da ne može da vrati sva tela stradalih saboraca s linije fronta, izjavio je ukrajinski vojnik koji se bori u blizini severne linije fronta za londonski „Tajms“.

Opisujući borbu kao užasnu, dodao je da ukrajinske snage u toj oblasti ne mogu da krenu napred, odnosno da jedva drže liniju.

Prema pisanju lista, vojnik nazvan Lemur se bori kod Kupjanska u Harkovskoj oblasti, gde po rečima američkog Instituta za proučavanje rata Rusija beleži marginalne uspehe.

Ključni faktor u ruskoj ofanzivi su tzv. jedreće bombe koje RF intenzivno koristi poslednja tri meseca. Reč je o modifikovanim bombama iz sovjetskog doba – opremljene su „krilima“ koja im pojačavaju domet, a lete nisko izbegavajući neke radare i sisteme protivvazdušne odbrane. Ispuštaju se iz aviona s distance a potom navode do cilja.

Ruske snage ih u poslednjih mesec dana često koriste oko Kupjanska, Avdejevke i Robotina, izvestio je „Kijev post“.

„Jedreće bombe“ bile su ključne u ruskom osvajanju Avdejevke sredinom februara.

Vojnik 3. ukrajinske odvojene jurišne brigade Maksim Žorin napisao je na Telegramu tokom te bitke da ove bombe potpuno uništavaju svaku poziciju – od sve infrastrukture ostaje rupa nakon dejstva samo jedne bombe, preneo je „Vašington post“.

Upravo je dejstvo „jedrećih bombi“ pokrenulo temu hitnog dostavljanja aviona F-16 u Ukrajinu.

Vojni analitičar kijevskog Nacionalnog instituta za strateške studije Mikola Beleskov rekao je za „Post“ da bi modifikovane rakete vazduh-vazduh F-16 mogle pomoći Ukrajini da se suprotstavi pretnji.

Međutim, procenjuje se da će borbeni avioni stići u Ukrajinu najranije na leto.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /