in

Tramp najavio globalni trgovinski rat!

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je savetnicima da želi da uvede carinu od 60 odsto na sav uvoz iz Kine ako pobedi na ovogodišnjim izborima, objavio je „Vašington Post“.

List navodi da su ekonomisti i demokratske i republikanske stranke izjavili da bi ova mera izazvala velike poremećaje u SAD i ekonomijama širom sveta, što bi daleko nadmašilo uticaj trgovinskih ratova koje je Tramp pokrenuo tokom svog prvog predsedničkog mandata.

Tokom svoje trenutne predsedničke kampanje, Tramp je obećao da će Kini ukinuti status „najpovoljnije nacije“ za trgovinu. Oznaka se primenjuje na skoro sve nacije sa kojima SAD trguje, a Bela kuća može da uvede bilo kakve carine na uvezenu robu iz zemalja koje je nemaju. Prema lideru GOP-a, carine na stranu robu povećavaju vitalne prihode za američki budžet, a sadašnji uvozni prelevmani su među najnižim na svetu.

Kina je treći najveći trgovinski partner SAD posle Meksika i Kanade. U novembru je Peking učestvovao sa 11,7% u ukupnoj spoljnoj trgovini SAD.

Prema analitičarima koje je list anketirao, takvi planovi, ako se ostvare, verovatno će izazvati globalni trgovinski rat.

-Trgovinski rat od 2018. do 2019. bio je izuzetno štetan, a ovo bi išlo toliko dalje od toga da ga je teško čak i porediti sa tim. Ovo preti da uzdrma i fragmentira globalnu trgovinu u meri koju nismo

videli vekovima, rekla je Erika Jork, viši ekonomista u „Tak Fondejšn“, desno orijentisanom istraživačkom centru koji se protivi uvođenju poreza, prenosi „Vašington post“.

-Ako bi Trampova administracija postavila mnogo veće carine na uvoz iz Kine, američke kompanije bi izgubile većinu svog tržišnog udela i u Kini i u mnogim trećim zemljama, rekao je Pozen, nazvavši ove trgovinske predloge „ludilom“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /