in

Tramp upozorava na novu “Veliku depresiju”- Imaćemo krah berze gori od onog iz 1929-te

Američka ekonomija će biti uništena ako Džo Bajden ostane na vlasti, tvrdi bivši predsednik.

Bivši američki predsednik Donald Tramp upozorio je da će nacionalna ekonomija potpuno propasti ako se sledeće godine ne vrati u Belu kuću. On je opisao sumorni scenario u objavi na svojoj platformi Truth Social u petak.

„Tržište akcija je visoko samo zato što ljudi… očekuju da pobedim na predsedničkim izborima 2024.“, napisao je Tramp velikim slovima. „Ako ne pobedim, moje je predviđanje da ćemo imati ‘krah’ berze gori od onog iz 1929 – Velike depresije!!!”

“Jedina stvar koja održava ekonomiju ‘živom’ su isparenja onoga što smo postigli tokom Trampove administracije”, naveo je on. On je dodao da je, pod nadzorom predsednika Džoa Bajdena, visoka inflacija „potpuno uništila kupovnu moć potrošača“.

Tramp je tvrdio da zvanična statistika o inflaciji Bajdenove administracije, koja pokazuje da su cene porasle za oko 17 odsto od njegove inauguracije 2021. godine, potcenjuje stvarnu cifru za skoro polovinu, pozivajući se na stariju metodu merenja fenomena koji je postavio preko 30 odsto. Inflacija je porasla na 40-godišnji maksimum pod Bajdenom, iako je od tada opala.

Slom berze 1929. godine pokrenuo je spiralu ekonomske smrti u kojoj je industrijski prosek Dov Jonesa izgubio 89% svoje vrednosti tokom tri godine, što je pad od kojeg će se u potpunosti

oporaviti tek dve decenije kasnije nakon što je Drugi svetski rat pomogao da se ubrza oporavak američka ekonomija. Krah je izazvan nekoliko faktora, uključujući bujne špekulacije i povećanje stope Federalnih rezervi.

Bajdenov rejting među potencijalnim biračima je u poslednjih mesec dana dospeo na nove dubine. Nedavna anketa Univerziteta Monmut pokazala je da samo 34% glasača pozitivno gleda na njegov učinak.

Uprkos insistiranju Bele kuće da su finansije nacije čvrste i zdrave, dug po kreditnim karticama među američkim potrošačima dostigao je istorijski maksimum prošlog meseca, prema podacima Banke federalnih rezervi Njujorka, a analitičari JP Morgan otkrili su ranije ovog meseca da je bilo koji dodatni ušteđevina koju su Amerikanci akumulirali tokom pandemije Kovid-19 zbrisana je za sve osim 1% stanovništva.

Istraživanje sprovedeno u maju pokazalo je da skoro četiri od deset Amerikanaca nemaju dovoljno novca da pokriju hitne troškove od 400 dolara. Istovremeno, S&P 500 se približava vrhuncu svih vremena, a Dov Jones je nedavno oborio sopstveni rekord.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /