in

Tri zemlje koje su osumnjičene za diverziju na Severnom toku

Tri zemlje koje su osumnjičene za diverziju na Severnom toku

Za sprovođenje sabotaže na gasovodima sumnja se na tri zemlje, pišu autori kineskog izdanja 360kuai. 

Kineski analitičari smatraju da pravi krivac nikada neće biti pronađen. Čak i ako svet spekuliše, malo je verovatno da će zemlja iza bombaških napada priznati krivicu. Ipak, tri su države koje izazivaju najviše sumnje.

Kineski stručnjaci su primetili da, prvo, Rusiju i zemlje Zapadne Evrope treba isključiti sa liste verovatnih zločinaca. Činjenica je da su i jedni i drugi mnogo uložili u izgradnju cevovoda i zainteresovani su da budu u funkciji.

Sankcije mogu pre ili kasnije biti ukinute pod pritiskom energetske krize – i tada će i prvi i drugi Severni tok biti veoma korisni. Osim toga, što se tiče Rusije, ona može jednostavno da zavrne slavinu da bi zaustavila isporuku gasa, za to nije potrebno da izaziva fizičku štetu na cevovodima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na osnovu svega navedenog, kineski analitičari zaključuju da su prva tri osumnjičena SAD, Poljska i Ukrajina.

„Prvo, Sjedinjene Države. Dizanje u vazduh ta dva cevovoda za njih je samo ubijanje tri muve jednim udarcem. Na ovaj način Vašington može da primora EU da napusti nadu u ruske energente, poveća sankcije Rusiji, a da istovremeno ostvari ogroman profit prodajom skupog LNG EU. Sve ovo je veoma primamljivo za Sjedinjene Države“, analiziraju situaciju autori 360kuai.

Takođe su podsetili da nedavna izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena govori o krivici Sjedinjenih država. On je otvoreno govorio o tome da će SAD imati koristi od neuspeha sistema Severnog toka.

Kineski stručnjaci primećuju da su Blinkenove reči, naravno, samo indirektni dokaz umešanosti SAD u sabotažu, ali da je ova zemlja i dalje najsumnjivija.

Osim toga, Poljska je mogla biti uključena u organizaciju eksplozija. Ona je dobro poznata po svom rusofobičnom stavu i mogla je da bude umešana u antirusku sabotažu. Osim toga, Varšava je dogovorila isporuku gasa iz Norveške od 1. januara 2023. godine.

Snabdevanje će ići preko Baltičkog gasovoda – tako Poljaci više nisu zainteresovani za Severni tok. Inače, Varšava je bukvalno ukrala norveški gas iz Nemačke – tamo su prvobitno trebalo da idu količine plavog goriva iz Norveške. Jednom rečju, predstavnici Poljske su imali razloga da napadnu „SP“.

„Međutim, sa stanovišta vojne moći, Poljska nema takvu snagu, tako da Poljaci po ovom pitanju ne izgledaju tako sumnjivi kao Sjedinjene Države“, zaključuju autori kineskog izdanja.

Konačno, treći osumnjičeni je Ukrajina. Međutim, na prvi pogled, ona takođe nema dovoljno mogućnosti da izvrši takvu sabotažu.

„Ali danas Ukrajina nema šta da izgubi. Moguće je da su oligarsi iz ove zemlje potrošili mnogo novca da plate počinioce za napad na ruski gasovod“.

Eksperti iz NR Kine sumiraju: osumnjičeni mogu zauvek ostati u ovom statusu, pošto će kolektivni Zapad pokrivati svakog od tri moguća krivca. Akter sabotaže sigurno nikada neće priznati svoje delo i neće želeti da snosi odgovornost za to.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte