in

Turska neće ući u direktan sukob sa Izraelom u sadašnjim okolnostima

Turska neće ući u direktan sukob sa Izraelom u sadašnjim okolnostima

Sukob u Izraelu se iz dana u dan zaoštrava sve više i svakim danom je veći rizik od ulaženja u direktan sukob i nekih okolnih država koje su ozbiljno podigle svoje vojne kapacitet ali i borbene gotovosti na viši nivo.

Poslednja država koja je iznela dosta ozbiljne pretnje je Turska. Predsednik Turske Erodgan je na milionskom skupu u znak podrške palestinskom narodu izneo veoma ozbiljne pretnje da će se i vojno umešati u pokušaja zaštite palestinskog naroda od kako Ergogan kaže okupatora, misleći na Izrael.

Odmah nakon mitinga u Turskoj i ratobornih izjava predsednika Erdogana, Izrael je dao nalog da se povuku sva lica iz diplomatskih predtavništava u Turskoj a već su prekinuti svi kontakti koji su bili uspostavljani godinama unazad.

Zajednički posao oko energetskih projekata Turske i Izraela su takođe zaustavljeni. Mada moramo skrenuti pažnju na jednu činjenicu a to je da je Azerbejdžan naoružavan od strane Izraela u velikoj meri unazad par godina a ta sredstva su korišćena upravo u realizaciji više decenijskih težnji Azerbejdžana ali i Turske da se povrati Nagorno Karabah u sastav Azerbejdžana.

To mora i nama biti za nauk jer se bez obzira na međunarodne misije i Ujedinjene Nacije koje su se nalazile u tom području promenom geopolitičkih okolnosti mogu steći uslovi sa akciju koju je Azerbejdžan preuzeo i vojnim putem praktično vratio pod kontrolu Nagorno Karabah.

Zato nikada ne treba da dođe do bilo kakvog priznanja Kosova kao nezavisne države jer pre ili kasnije se okolnosti mogu promeniti a trenutna situacija u celom svetu govori da je počeo kraj zapadne dominacije, što ne znači da će doći do kraha kolektivnog zapada niti da će se brzo i bez svih vrsta sukoba završiti tranzicija moći. Ali da je proces definitivno počeo da se ubrzava je više nego očigledna činjenica.

Iran koji je bio najprozivaniji kao mogući učesnik sukoba na Bliskom istoku je dobio još jednog možda i neočekivanog saborca a to je Turska.

Situacija se dodatno komplikuje jer mnoge lokalne milicije i militantne grupe podižu nivo aktivnosti širom Bliskog istoka motivisani solidarnošću sa palestinskim narodom i počinju da napadaju jedinog zaslužnog za opstanak Izraela a to su SAD i njihova politika.

Koliko će Erdogan ostati samo na verbalnim pretnjama ili će morati da napravi i neki drastičniji i opasniji potez videćemo u bliskoj budućnosti. Za sad koristi situaciju za sticanje još veće popularnosti među muslimanskim svetom jer od toga može imati samo koristi a šteta je za sad minimalna.

Politika Turske je veoma kompleksna a sukob sa SAD a samim tim i EU može mnogo više da našteti samoj Turskoj tako da nije realno očekivati da će Turska direktno vojno reagovati prema Izraelu u sadašnjim okolnostima.

Vladimir Prebiračević

Srpsko-ruski centar “Majak”

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /