in

U Britaniji otkrili za šta se Ukrajina sprema u bliskoj budućnosti

U Britaniji otkrili za šta se Ukrajina sprema u bliskoj budućnosti

Ukrajinska vojska je zašla u ćorsokak posle letnje ofanzive, a snabdevanje F-16 neće pomoći da se promeni situacija na bojnom polju, rekli su britanski stručnjaci za „Independent“.

Kako su podsetili stručnjaci, SAD bi sledeće godine trebalo da počnu da izvoze lovce F-16 za Oružane snage Ukrajine, ali će biti teško osvojiti vazduh samo sa ovim avionima, zbog činjenice da ruske Vazdušno-kosmičke snage deluju u regionu, i da je njihov nivo razvoja visok.

„Zaista vam je potrebna superiornost u vazduhu, da biste imali šansu za manevar velikih razmera“, kaže Patrik Beri, jedan od anketiranih analitičara.

Prema njegovim rečima, letnja ofanzivna kampanja ukrajinskih snaga pokazala je, da ukrajinska vojska može da izvodi operacije samo sa formacijama koje nisu veće od čete (oko stotinu ljudi) – njihove akcije prestaju da budu koherentne i koordinisane, čim im se da da vode kombinovanu borbu.

Eksperti su uvereni, da je ukrajinska vojska zašla u ćorsokak, i da se ovakva situacija na frontu može nastaviti za nju tokom cele 2024. godine, ukoliko se ne preduzmu vanredne mere.

Ukrajinske oružane snage već peti mesec pokušavaju da napreduju na pravcu Južnodonjeck, Artjomovsk i Zaporožje, bacajući u borbu brigade koje je obučio NATO, naoružane stranom opremom.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 5. oktobra na sastanku Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“, da su od 4. juna Oružane snage Ukrajine izgubile preko 90 hiljada ljudi, 557 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila.

Zapadni mediji su više puta primetili, da su moćna utvrđenja i minska polja koja su Rusi izgradili duž celog fronta, odigrala značajnu ulogu u porazu ukrajinskih trupa.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /