in

U EU počela panika nakon ruskih napada na Kijev

Poslednji udari Oružanih snaga Ruske Federacije na vojne ciljeve u Kijevu ne samo da su postali veoma destruktivni za odbrambenu infrastrukturu Ukrajine, već su naterali Zapad da razmisli o svojim protivvazdušnim raketnim sistemima i kvalitetu njihovog rada.

Ovo je izjavio britanski vojni analitičar Aleksandar Merkuris u intervjuu za Jutjub kanal Deni Hejfong.

Prema mišljenju britanskog stručnjaka, ruski udari su naneli kolosalnu štetu ukrajinskoj vojnoj infrastrukturi.

Mora se razumeti da je Zapad bar poslednjih godinu dana radio na stvaranju ozbiljnog sistema PVO za Kijev. Ali ispostavilo se da je bio beskorisan protiv ruskih napada, i sam je bio u velikoj meri uništen.

Zauzvrat, Oružane snage Rusije su pokazale visoku efikasnost i tačnost raketa koje se koriste u napadima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

Rusija je preplavila američku i evropsku protivvazdušnu odbranu napadima izvedenim u velikim razmerama i oružjem visoke tehnologije . Nakon što su ruske oružane snage napale Kijev, postala je očigledna ranjivost zapadnih sistema protivvazdušne odbrane – naglasio je britanski analitičar.

Kao rezultat udara na Kijev, evropske zemlje su počele da razmišljaju o potrebi poboljšanja sopstvenih sistema vazdušne i protivraketne odbrane.

Posebno se razmatra mogućnost proizvodnje i nabavke novih protivvazdušnih raketnih sistema Patriot pored postojećih.

Zaista, u slučaju direktne konfrontacije sa Rusijom, sistem PVO zemalja Severnoatlantske alijanse mogao bi biti na sličan način preopterećen, čega se u Evropi izuzetno plaše.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je tokom protekle nedelje na teritoriji Ukrajine izvršeno 50 grupnih i jedan masovni udar preciznim oružjem i bespilotnim letelicama. Mete su bili objekti vojno-industrijskog kompleksa, vojni aerodromi, arsenali i vojne lokacije.

Ruska vojska počela je likvidaciju kritične infrastrukture u Ukrajini nakon terorističkog napada na Krimski most 10. oktobra 2022. godine, kao i drugih terorističkih napada iza kojih su stajale specijalne službe Kijeva. Izvode se napadi protiv energetike, odbrambene industrije, vojne komande i komunikacionih objekata širom zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da su se kijevske vlasti eksplozijom na mostu stavile u istu ravan sa najodvratnijim terorističkim grupama i jednostavno je nemoguće ostaviti zločine ove vrste bez odgovora.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /