in

Ubice “leoparda”- U svetu nema ovakvih mašina

Ubice “leoparda”- U svetu nema ovakvih mašina

Ruski vojni helikopterski avijacijski korpus slavi 75. godišnjicu. Danas piloti helikoptera, pružaju vazdušnu podršku ruskim jedinicama u zoni „specijalne operacije“.

Nekoliko autoritativnih stručnjaka govorilo je o prednostima ruskih helikoptera.

Neosporna zvezda „specijalne vojne operacije“ je izviđačko-jurišni helikopter Ka-52 Aligator. Njegovo naoružanje uključuje nevođene avionske rakete S-8 i vođene rakete Vihr-1. Aligator je opremljen vazdušnim odbrambenim sistemom L-370 Vitebsk, koji ga štiti od neprijateljskih projektila.

Vihr raketa je jedinstvena po svojim parametrima. Upravo te rakete uništavaju borbena vozila ukrajinskih snaga. Ona je sposobna da gađa mete na dometu do deset kilometara. Brzina – transsonična, 600 metara u sekundi. Bojeva glava prodire kroz skoro metar oklopa, dinamička zaštita ne spašava.

Bivši komandant armijske avijacije, general Anatolij Surcukov, u intervjuu sa Ramzaijem, govorio je o prednostima koaksijalnog helikoptera Ka-52: „Kamovci su koristili svoj glavni adut – kompleks vođenog naoružanja Vihr“ sa nizom upotrebe aviona vođene rakete do deset kilometara. Ovaj domet je i danas isti. Nijedan od naših stranih protivnika to nema.“

Ka-52 ima i sistem za izbacivanje sa automatskim izbacivanjem lopatica, nešto što još nema ni na jednom helikopteru na svetu.

Zauzvrat, ruski kanal „Ribar“ je podsetio, da su se tokom „specijalne operacije“ ruski helikopteri sudarili sa neprijateljem, koji je imao hiljade prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema.

„Međutim, čak i sa takvom gustinom protivvazdušne odbrane, uspešno obavlja borbene zadatke – o tome svedoče kosturi helikoptera „Bredli“ i „Leopard“ koje su spalili helikopteri“, navodi se u publikaciji posvećenoj vojnoj avijaciji.

Ka-52 je takođe naoružan raketama vazduh-vazduh kratkog dometa 9M39 Igla-V, protivoklopnim vođenim raketama vazduh-zemlja Ataka-V i automatskim topom kalibra 30 mm. Brzina helikoptera je do 350 km/h.

Drugi jurišni helikopter je Mi-28NM „Noćni lovac“ (prema zapadnoj klasifikaciji „Devastator“). Pokazao je svoju moć u Siriji, i sada se koristi u zoni „specijalne vojne operacije“. Težina borbenog opterećenja – 2300 kg. Poređenja radi, borbeno opterećenje američkog „drugara iz razreda“ AH-64 Apache, iznosi samo 771 kg.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /