in

Udar na Iran je priprema za veće udare..!


Izrael je u petak uveče izveo ograničeni udar na iransku teritoriju, oštetivši vojnu vazdušnu bazu u blizini grada Isfahana u centralnom delu zemlje. Napad je izveden korišćenjem malih dronova, verovatno lansiranih iz samog Irana.

Udari na Iran

Radarski sistemi nisu otkrili nijedan avion koji je upao u iranski vazdušni prostor. Odvojena armada prikrivenih dronova oborena je u blizini Tabriza, oko 800 kilometara severno od Isfahana.

Podaci sa sajtova za praćenje letova, pokazali su da su aerodromi u zoni udara zatvoreni ujutru i da su promenjene rute civilnih letova. Nekoliko sati kasnije, iranska vazduhoplovna agencija objavila je ukidanje ograničenja letova.

Lokalne novinske agencije javile su da nuklearna postrojenja u Isfahanu nisu oštećena. Kako navodi CNN, oni uopšte nisu bili meta napada.

Novinska agencija Fars koju vodi IRGC sugerisala je da je moguća meta napada vojni radar koji se nalazi u blizini aerodroma u Isfahanu.

Izraelski napad na Iran

Izraelske odbrambene snage i američki Pentagon nisu komentarisali udar na Iran. IRGC je razbesnela činjenica da je noćni napad pokazao da Tel Aviv može bezbedno da udari Teheran sa sopstvene teritorije.

Mahmud Abaszade Meškini, član Komisije za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost iranskog parlamenta, rekao je da je Izrael ovog puta napravio veoma opasnu i stratešku grešku „igrajući se vatrom“. Narodni poslanik je podsetio, da njegova zemlja ima najsavremeniju vojnu opremu i visokoprecizne rakete.

Neobičnosti napada

Ekspert RIAC-a i konsultant PIR centra Leonid Cukanov naglašava da je još uvek problematično govoriti o stvarnoj šteti od sledećeg izraelskog udara. Štaviše, obe strane već aktivno preuveličavaju ili, obrnuto, potcenjuju posledice napada.

Na primer, neki zvaničnici u Teheranu su čak objasnili rad protivvazdušne odbrane kao „reakciju na male ptice“.

Prema rečima politikologa, Tel Aviv je hitno morao da „povuče potez“ kako bi sačuvao obraz u regionu. Međutim, važno je zapamtiti da su upravo Izraelu Amerikanci planirali da povere misiju stvaranja antiiranskog vojnog saveza arapskih zemalja.

Sledeći udar je zaista bio ubod iglom- mali broj umešanog oružja potvrđuje da Izraelci nisu planirali da izazovu ozbiljnu štetu.

Cukanov je dodao, da su udari na ciljeve u susednim zemljama standardni element konfrontacije između Irana i Izraela. Možda će se izraelske snage fokusirati na to u bliskoj budućnosti.

Međutim, i ovde je važno da Izraelci ne idu predaleko- ako Teheran smatra da je lov na svoje vojne savetnike u inostranstvu sistemski fenomen, to će za sobom povući korake odmazde i, kao rezultat, novu rundu eskalacije.

Ipak, analitičari veruju, da je trenutna taktika ujeda komaraca priprema za veće napade.

„Izrael je primio iranske radarske potpise i proverio odgovor na lansiranje raketa i dronova. Nema štete, ali očigledno Izrael tu nije završio “, napominju stručnjaci.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /