in

Udari na američke baze su samo zagrevanje

Udari na američke baze su samo zagrevanje

Učestali su napadi na američke baze na Bliskom istoku kako bi se uticalo na situaciju oko Palestine, izjavio je ruski ambasador u Iraku Elbrus Kutrašev, odgovarajući na pitanje o granatiranju američkih baza u Iraku i delu Sirije koji su okupirali Amerikanci.

„Sve veća učestalost udara direktno je povezana sa događajima u Palestini. Informacije o 13 napada za nedelju dana verovatno su malo zastarele. Trenutno su poznati novi. Treba napomenuti sledeće: iračke oružane grupe ne mogu da napadaju Izrael jer geografski su daleko od bojnog polja, ali se Sjedinjene Države smatraju glavnim saveznikom Izraela“, rekao je Kutrašev za ruske medije.

On napominje da se napadi na američke vojne baze „poduzimaju sa ciljem da se primoraju Sjedinjene Države da promene svoje pristupe prema sukobu na Bliskom istoku.

„Oni na ovaj način pokušavaju da utiču na situaciju u Palestini. Koliko će to biti efektivno je druga stvar. Ovo nije prvi put da se ovakvi događaji dešavaju u Iraku. Određeni deo „legalnih“ iračkih oružanih grupa ne priznaje američko vojno prisustvo u zemlji. Samu činjenicu prisustva američkih trupa na iračkoj teritoriji smatraju nastavkom okupacije od pre 20 godina, pa nastavljaju da se bore.Ti napadi su periodično sve češći, a ponekad vlada i zatišje.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Sa jedne strane, američka vojska je u Iraku u okviru relevantnih sporazuma sa vladom a sa druge strane, imamo događaj iz 2020. godine, gde je nakon ubistva Kasema Sulejmanija, iranskog generala i komandanta jedinica IRGC u Bagdadu od strane Amerikanaca, irački parlament odlučio da povuče sve strane trupe, jer se ovde nalaze i drugi strani vojni kontingenti u Iraku. Status američkih vojnih baza u ovom slučaju ostaje nerešen“, objašnjava diplomata.

Prema njegovim rečima, napadi su intenzivirani u poslednje dve nedelje, iako pre godinu dana nije bilo posebnih akcija protiv stranih vojnih lica.

„Sve to izgleda kao pokazivanje snage ili zagrevanje za nešto značajnije. Da li će se to dogoditi ne zavisi od Iračana, već od toga šta će se tačno desiti u Palestini, konkretno oko Gaze i Zapadne obale.

Ako dođe do eskalacije a posebno do kopnene, onda će nesumnjivo, razne snage u regionu biti uvučene u ovo.Nadamo se da do eskalacije u najgorem slučaju neće doći, ali ako do toga dođe, onda ima mnogo ljudi spremnih za borbu na Bliskom istoku“, upozorio je.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

   

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /