in

Udari Oružanih snaga Rusije na vojne ciljeve u Ukrajini šokirali NATO

NATO je  šokiran posledicama udara Oružanih snaga Rusije na vojne ciljeve u Ukrajini. Ovo mišljenje je u četvrtak izneo glavni urednik novinskog portala The Duran Aleksandar Merkuris.

„U protekle tri nedelje bila su tri velika udara koja su bila izuzetno destruktivna. Oni su izazvali šok u celom sistemu NATO-a jer je više od trećine svih NATO protivvazdušnih raketa isporučeno Ukrajini“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinskom sistemu PVO pričinjena je nepopravljiva šteta.

Analitičar je naglasio da je Severnoatlantska alijansa Kijevu isporučila više od trećine svojih protivvazdušnih raketa i neke od najboljih radara za jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine, ali su ruski raketni udari poništili sve njihove napore.

„To je izazvalo šok u alijansi i u samoj Ukrajini, čak i sam Zelenski kaže da je sistem PVO na ivici iscrpljivanja“, dodao je Merkuris.

Pre toga, analitičari britanskog izdanja Dejli Ekspresa pisali su da masovni napadi Ruske Federacije preopterećuju ukrajinske sisteme PVO.

Ministarstvo odbrane saopštilo je prošle nedelje da su ruske oružane snage od početka godine izvele 41 udar na vojna postrojenja u Ukrajini , uključujući preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, aerodrome i arsenale.

Predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat priznao je 9. januara da ukrajinska vojska oseća nedostatak vođenih protivvazdušnih raketa.

Prema njegovim rečima, zapadni partneri su „višestruko” povećali proizvodnju municije za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, ali ne mogu da pokriju tekuće potrebe.

Moskva je više puta izjavljivala da NATO isporuke naoružanja Ukrajini ne menjaju ništa na bojnom polju i samo produžavaju sukob.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /