in

Udarno: Načelnik britanske vojske pozvao naciju na mobilizaciju

Britancima je potreban „promena svesti“ da bi shvatili da moraju da budu spremni za „veliki sukob“, piše Politiko, pozivajući se na izjavu načelnika Generalštaba britanskih oružanih snaga, generala Patrika Sandersa.

Govoreći na Međunarodnoj izložbi oklopnih vozila u Londonu, načelnik Generalštaba britanske vojske, general Patrik Sanders, pozvao je britanske vlasti da „mobilišu naciju“ da se pripreme za „rat sa Rusijom “, piše Politiko.

Iako ne podržava regrutaciju, Sanders je naglasio potrebu za „promenom svesti“ u britanskom društvu, kako bi se osiguralo da je mentalno pripremljeno za vojni sukob sa Rusijom.

Sandersov govor je ponovio slične pozive drugih zapadnih vojnih lidera i visokih vojnih zvaničnika, koji su upozorili na rizik od „velikog rata“ između Moskve i NATO-a. Prošle nedelje, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, rekao je, da je ruski napad na Severnoatlantski savez „moguć“ za „pet do osam godina“ .

Holandski admiral Rob Bauer, visoki zvaničnik NATO-a, ranije je rekao, da se vojni blok suočava sa „najopasnijim vremenom” i pozvao na „vojnu transformaciju NATO-a”, podseća Politiko.

Kako napominje autor članka „preteći” položaj Kremlja, podstakao je evropske zemlje da povećaju izdatke za odbranu. Poljska će ove godine potrošiti više od 4% BDP-a na odbranu, a Nemačka je prošle godine ažurirala svoju vojnu i stratešku doktrinu prvi put od 2011-te, nastojeći da transformiše Bundesver u spremnu vojsku.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /