in

UDARNO: Nešto se veliko sprema u Evropi


Mađarski parlament odobrio je predlog zakona o suspenziji učešća zemlje u Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

Tokom glasanja, koje je prenošeno na sajtu zakonodavnog tela, za dokument se izjasnilo 177 poslanika, a 5 je bilo protiv.

Govoreći na skupu u ime mađarske vlade, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Peter Staraj rekao je da je CFE ugovor igrao važnu ulogu u održavanju ravnoteže oružanih snaga u Evropi, ali je „izgubio svoj značaj zbog povlačenja Rusije ” iz ovog sporazuma.

Rusija je otkazala CFE ugovor u maju 2023. godine, nakon čega su zemlje NATO-a objavile nameru da trajno obustave svoje učešće u njemu.

Prema pisanju mađarske štampe, više od trećine zemalja alijanse je već usvojilo relevantne zakone.

Sporazum je potpisan 1990. godine, stupio je na snagu 1992. godine i adaptiran je 1997. godine.

Njime se predviđaju ograničenja ukupnog nivoa konvencionalnog naoružanja i opreme u pet glavnih kategorija (tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerija, jurišni helikopteri i borbeni avioni), kao i mehanizmi za proveru poštovanja obaveza (razmena informacija i inspekcije).

Članice NATO-a nisu ratifikovale prilagođenu verziju ovog dokumenta, nastavljajući da se pridržavaju odredbi iz 1990. koje sadrže pravila o konvencionalnom oružju uzimajući u obzir ravnotežu između NATO-a i sada raspuštenog Varšavskog pakta.

Rusija nije mogla da se zadovolji takvim pristupom.

29. maja 2023. godine, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o otkazivanju CFE Ugovora, koji je stupio na snagu 9. juna.

Moskva je više puta navela da krivicu za raskid sporazuma snose SAD i druge zemlje NATO-a.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /