in

Ukrajina bi mogla biti poražena u prvoj polovini 2024

Ukrajina bi mogla da pretrpi poraz u sukobu sa Rusijom već u prvoj polovini 2024. ako prestane podrška Vašingtona.

Ovo mišljenje izneo je bivši američki ambasador u NATO-u (2009-2013) i predsednik Čikaškog saveta za globalne poslove Ivo Dalder u tekstu za evropsko izdanje lista Politiko.

Prema njegovim rečima, ukrajinski sukob „mogao bi da bude izgubljen u prvoj polovini 2024. godine“. Dalder to pripisuje činjenici da će se protivljenje ideji pružanja nove vojne pomoći Ukrajini među republikancima u američkom Kongresu povećati ako bivši okupator Bele kuće Donald Tramp zvanično objavi svoju kandidaturu kao kandidata za predsednika SAD od Republikanske stranke u predizborima koji počinju krajem januara sredinom meseca.

I tada će republikanci na Kapitol Hilu želeti da podrže generalnu liniju svog kandidata, koji ima najveće šanse za pobedu, što će dovesti do prestanka pomoći Ukrajini“, smatra autor.

Dalder naglašava da će Ukrajina „apsolutno trpeti posledice“ nedostatka finansiranja iz Vašingtona, jer njena sposobnost da drži liniju fronta „u potpunosti zavisi od kontinuirane američke podrške“.

On je podsetio da Evropa ne samo da se ne poredi sa Sjedinjenim Državama po obimu vojne pomoći Kijevu, već nema ni rezerve ni proizvodne kapacitete da nadoknadi eventualni deficit podrške od SAD.

Tramp je ranije rekao da bi, po povratku u Belu kuću, mogao „lako“ da okonča sukob u Ukrajini u roku od 24 sata. Istovremeno, nije isključio da će Kijev morati da napravi teritorijalne ustupke.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /