in

Ukrajina bi uskoro mogla tražiti ne samo oružje, već i vojnike

Ukrajina bi uskoro mogla tražiti ne samo oružje, već i vojnike

U toku je nova eskalacija, rat se podiže na viši nivo i imam utisak da je ovo krajnja faza pre nego što Ukrajina zatraži da joj se osim zapadnih sistema naoružanja pošalju i zapadni vojnici, kaže bivši šef vojnog komiteta NATO-a Harald Kujat. 

„Sistemi naoružanja ne mogu da zamene kadrovske gubitke. Zabluda je, a posebno ovde u Nemačkoj, da ljudi govore samo o sistemima naoružanja, ali kompletno zaboravljaju da je poginulo nekoliko stotina hiljada ukrajinskih vojnika ili da su toliko ozbiljno ranjeni da više ne mogu da ratuju.

Armija je u krajnje kritičnom stanju, zato i šire priču o toj novoj fazi rata, i Nemačka u tome igra posebnu ulogu. Ukrajina može da započne tu fazu samo ukoliko bude imala sisteme poput ‘Taurusa’“, rekao je Kujat.

Harald je, inače, služio kao šef vojnog komiteta NATO-a u periodu od 2002. do 2005. godine, a od 2000. godine do tada bio je i glavnokomandujući nemačkih snaga.

U jednom od ranijih intervjua za zapadne medije, on je istakao da ga „posebno iritira to što se tako malo pažnje poklanja nemačkim bezbednosnim interesima i opasnosti po zemlju koja može uslediti kao posledica eskalacije rata“.

Kako je dalje naveo, najveći broj eksperata, koji se danas pojavljuju u medijima, „nemaju nikakvo znanje ili iskustvo vezano za bezbednosnu politiku ili strategiju“, ali oni iskazuju mišljenje, koje zatim utiče na vladu Nemačke.

Početkom prošle godine, u januaru, mesec dana pre otpočinjanja SVO, Harald je objavio predlog kojim je želeo da pokaže kako bi pregovori mogli sprečiti izbijanje rata.

Takođe, izjavio je da je bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson sprečio potpisivanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve 9. aprila prošle godine. On je, kako dalje kaže Harald, svoju odluku tada objasnio time što „Zapad nije bio spreman za kraj rata“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /