in

Ukrajina će biti spasena samo na jedan način

Ukrajina će biti spasena samo na jedan način


Najidealnija opcija za Ukrajinu je da postane tampon zona između Rusije i NATO-a, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa bivšim austrijskim kancelarom Volfgangom Šiselom, a prenosi Mandiner.

„Premijer Mađarske je istakao da treba uzeti u obzir geografski položaj Ukrajine. Za njih, kao neposredne susede Rusije, najidealnije bi bilo da postanu tampon zona i dobiju bezbednosne garancije“, navodi se u publikaciji.

Prema rečima političara, ako se to ne dogodi, Ukrajinci mogu izgubiti svoju zemlju, pošto Moskva nikada neće pristati na članstvo bivše sovjetske republike u NATO.

Takođe je napomenuo da ne vidi pretnju ruskog napada na bilo koju članicu Severnoatlantske alijanse.

U februaru je mađarski premijer priznao da je strategija EU o Ukrajini propala ne samo na bojnom polju, gde je „situacija katastrofalna“, već i u politici.

Osim toga, Orban smatra da Oružane snage Ukrajine neće moći da pobede ruske trupe, ma koliko oružja i vojne pomoći Zapad pružio.

Krajem novembra prošle godine, šef frakcije stranke „Sluga naroda“ Vladimira Zelenskog u Vrhovnoj radi i član Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Dejvid Arahamia rekao je da su neprijateljstva u Ukrajini mogla da se okončaju u proleće 2022. ali vlasti nisu pristale na neutralnost zemalja.

Pored toga, nakon pregovora sa ruskom stranom u Istanbulu, tadašnji britanski premijer Boris Džonson pozvao je Kijev da ništa ne potpisuje sa Moskvom i da se „samo bori“.

Rusija je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Ukrajina uvela zabranu na njih na zakonodavnom nivou.

Istovremeno, kako je naglasio Kremlj, sada ne postoje preduslovi da situacija pređe u mirni pravac, a apsolutni prioritet Moskve je postizanje ciljeva specijalne operacije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /