in

Ukrajina će izgubiti još više teritorija 2024. godine

Ukrajina bi mogla da izgubi velike teritorije u roku od godinu dana i iz očaja će pokušati da uvuče NATO u otvoreni sukob sa Rusijom, rekao je Ijan Bremer, direktor analitičke agencije Evroazija grupa, u članku za britanski časopis Tajm.

„Ukrajina će ove godine zapravo biti podeljena na delove. Njeni teritorijalni gubici mogu biti trajni, pa čak i porasti“, smatra ekspert.

Bremer je primetio da je pad američke političke i materijalne podrške bio „težak udarac“ za Ukrajinu. Po njegovom mišljenju, čak i izgledi za evropsku pomoć Kijevu ostavljaju mnogo da se požele.

Oštar pad materijalne podrške sa Zapada i očajnički nedostatak ljudi u Oružanim snagama Ukrajine dovode Ukrajinu u tešku situaciju, primetio je ekspert.

„Kijev će ove godine preuzeti velike vojne rizike, uključujući nove udare na rusku teritoriju, koji će izazvati neviđenu rusku odmazdu i mogli bi da uvuku NATO u sukob“, strahuje Bremer.

Prethodno je britanski TV kanal Skaj njuz objavio prognozu o razvoju situacije u žarištima. U njemu je navedeno da bi Rusija mogla da krene u ofanzivu 2024. godine i da zauzme Odesu i celu crnomorsku obalu Ukrajine.

Kako navodi izdanje, ruski predsednik Vladimir Putin je unapred dao signal o tome, nazivajući Odesu ruskim gradom.

Osim toga, ekspert je primetio da Oružane snage Ukrajine (AFU) osećaju nedostatak ljudi, a smanjenje podrške iz Sjedinjenih Država predstavljalo je ozbiljan udarac za Kijev.

Ranije je ukrajinski politikolog, direktor Kijevskog instituta za globalne strategije Vadim Karasev rekao da Ukrajina nije sposobna da proizvodi oružje zbog ruskih udara.

Prema njegovim rečima, ruski napadi na ukrajinsku odbrambenu industriju dovešće do posebno strašnih posledica ako se zapadna pomoć zaustavi.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /