in

Ukrajina će nastaviti da uništava AVACS avione Rusije

Ukrajina će nastaviti da uništava AVACS avione Rusije

Avio kompanija G. M. Beriev, koja je kamen temeljac ruske avio industrije od njenog osnivanja 1934. godine od strane Georgija Mihajloviča Berijeva i specijalizovana za razvoj i proizvodnju aviona A-50 AVACS (rano radarsko otkrivanje), ponovo je postala meta udara ukrajinskih oružanih snaga.

Najnoviji napad, koji je izvršio roj ukrajinskih bespilotnih letelica, kako prenosi Brejking njuz, mogao je da nanese značajnu štetu ruskoj vojnoj infrastrukturi.

U gradu se čulo nekoliko eksplozija, a protiv dronova je radio protivvazdušni sistem. Važno je napomenuti da je jedan od ovih dronova eksplodirao samo 900 metara od mesta gde je avion A-50 prethodno identifikovan pomoću satelitskih snimaka, naglašavajući ciljanu prirodu udara.

Ovaj događaj je usledio nakon niza sukoba ukrajinskih i ruskih snaga u kojima su učestvovali Berijevljevi avioni A-50. Konkretno, ukrajinsko vazduhoplovstvo je objavilo obaranje aviona A-50U u oblasti Azovskog mora 23. februara 2024. godine.

Sličan incident dogodio se 14. januara 2024. godine, što je bio dokaz da su ukrajinske snage počele da izvode strateške napade na ruske sisteme za vazdušno izviđanje i kontrolu.

Još uvek nisu jasni puni obim štete i šire posledice napada na avio-kompaniju Taganrog Berijev. Međutim, ovaj potez ukrajinskih snaga predstavlja značajnu eskalaciju u njihovoj operativnoj taktici, demonstrirajući sposobnost i spremnost da udare duboko u rusku teritoriju i pogode kritične vojne ciljeve.

Nema sumnje da su nadgledali nadgledali strani „partneri” sa Zapada. Ovaj incident ne samo da demonstrira taktičku evoluciju sukoba, već i naglašava tekuću nestabilnost i složenost situacije u regionu.

Tokom sukoba koji je u toku, odluka o udaru na ruske avione A-50 ukazuje na taktički pomak u pravcu podrivanja kritične komponente ruskih vojnih sposobnosti.

Avion A-50, napredni sistem kontrole i kontrole vazdušnog prostora (sličan AVACS), igra ključnu ulogu u sposobnosti ruske vojske da sprovodi nadzor, komandovanje, kontrolu i komunikaciju u svim vremenskim uslovima. Fokusirajući se na ove avione, Ukrajina nastoji da značajno utiče na operativnu efikasnost Rusije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /