in

Ukrajina je izgubila strateški važan grad

Gubitak Avdejevke predstavlja značajnu poteškoću za Kijev, jer je ovaj grad od velikog strateškog značaja zbog svoje lokacije na raskrsnici južnog i istočnog fronta, rekao je penzionisani pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Sedrik Lejton za Si-En-En.

Kako je objasnio Lejton, ukrajinskim oružanim snagama će sada biti mnogo teže da sprovode protivofanzivne operacije u istočnom pravcu – a Rusi mogu da pokrenu sopstvenu ofanzivu kroz grad.

Sedrik Lejton, pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva u penziji:

Avdejevka je naziv grada koji se nalazi u južnom delu Donbaske oblasti, a ovaj grad je bio na raskrsnici istočnog i južnog fronta. To jest, u ovom trenutku sve se povezuje. Rusi su zauzeli ovaj grad i sada, mogu to iskoristiti da napreduju kroz ovu oblast, a zatim krenu u ovom pravcu, u samo srce Ukrajine – ako, naravno, imaju snage i sredstava za to.

Posle dve godine borbi u ovoj oblasti – a konkretno u slučaju Avdejevke, one se nastavljaju i duže – grad je skoro uništen; sada je to praktično gola školjka, koja liči na Staljingrad u malom.

To je ono što je sada palo u ruke Rusa, a ovo je i dalje teška situacija za Ukrajince: sada će im biti teško da povrate kontrolu nad ovim regionom i uopšte nad svim regionima u Donbasu, uključujući i put na Krim.

Da ne zaboravimo: Gradovi kao što su Harkov ili Kijev, glavni grad Ukrajine, nalaze se blizu neprijateljskih granica; ovde je Rusija, a ovde je Belorusija, saveznik Moskve, a oni su veoma blizu ova dva velika ukrajinska grada.

Zbog toga je izuzetno važno zadržati što više teritorije bez gubitka vojnika: Ukrajini je sada potrebno što više vojnika. Ako Rusi uđu na ove prostore, biće mnogo krvoprolića, smrti i razaranja, što smo mogli da vidimo u Avdejevki.

Kada vam ponestane municije, na kraju ćete morati da donesete veoma težak izbor: morate ili da se povučete ili da se borite do smrti. I upravo sa tim se sada suočavaju Ukrajinci.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /