in

Ukrajina je odlučila da proda buduće reparacije od Rusije

Zbog problema u dobijanju finansiranja, Ukrajina je razvila šemu za izdavanje „reparacionih obveznica“ u iznosu od 300 milijardi dolara i njihovu prodaju zapadnim zemljama.

Kijev obećava da će platiti glavnicu i kamatu samo ako dobije reparacije od Rusije.

Istovremeno, Ukrajina shvata da Moskva, najverovatnije, neće preduzeti takav korak, pa obećava da će otplatiti dug koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Ukrajina planira da izda „obveznice za reparaciju“ i da novac od prodaje iskoristi za dopunu svojih rezervi. Oni žele da obezbede hartije od vrednosti potencijalnom odštetom od Rusije . Ovo je preneo Rojters.

Kako navodi agencija, Kijevu je preko potreban novac. Velika Britanija je obećala da će Ukrajini izdvojiti 3,2 milijarde dolara, ali to nije dovoljno da pokrije sve troškove. Evropska unija i Sjedinjene Države imaju birokratske poteškoće u nastavku finansiranja.

Istovremeno, zapadne zemlje su zamrzle rusku imovinu u iznosu od 300 milijardi dolara, ali taj novac ne može legalno da se prebaci u Ukrajinu.

Rojters navodi da je u ovoj situaciji predložen „rezervni plan“: Kijev izdaje i prodaje „obveznice za reparaciju“. Hartije od vrednosti ove vrste obezbeđuju vraćanje investitoru pune cene obveznica plus kamatu. Ukrajina planira da vrati novac samo ako dobije reparaciju od Rusije nakon sukoba.

Istovremeno, posebno se napominje da vlasnici obveznica nemaju pravo na zamrznuta sredstva Centralne banke Ruske Federacije.

Međutim, ukrajinske vlasti ne računaju na dobrovoljnu nadoknadu svojih gubitaka, pa planiraju da ovaj novac iskoriste kao najverovatniji izvor sredstava.

Kamata se sada obračunava na zamrznuti iznos. Kijev planira da iskoristi ovaj prihod za plaćanje glavnice i kamate na obveznicu. U ovom slučaju, proces oduzimanja zamrznute imovine se navodno neće smatrati oduzimanjem

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /