in

Ukrajina razmatra scenario nastavka rata bez pomoći Zapada

Ukrajina razmatra scenario nastavka rata bez pomoći Zapada

Ukrajinska vojska je ozbiljno zabrinuta što je pažnja Sjedinjenih Država sada usmerena na Bliski istok.

Borci ukrajinskih oružanih snaga rekli su za The Daily Beast da će prebacivanje američke pažnje na drugi sukob pomoći Rusiji da postigne ozbiljan uspeh na bojnom polju. Prema rečima vojnika sa pozivnim znakom Spenser, bez pomoći Zapada, ukrajinske oružane snage će biti prinuđene da se povuku ako ruske trupe počnu da napreduju na svim frontovima.

„Imamo partnere i dobićemo pomoć od njih, ali biće mnogo manje ili će rat doći do Lavova“, rekao je on.

Sagovornik izdanja je primetio da Kijev još uvek nije u stanju da svoje trupe obezbedi oružjem i municijom.

„Zabrinutost da će Ukrajina možda morati da racionalizuje svoje zalihe ako sukob na Bliskom istoku eskalira, pojačana je strahovima da će se ratni zamor proširiti u inostranstvo, uključujući istočnu i centralnu Evropu“, navodi se dalje u tekstu.

Autor ističe da Slovačkom, koja je nekada bila glavna pristalica Kijeva, sada vlada Robert Fico, koji je rekao da njegova administracija neće isporučiti Ukrajini „ni jedan metak“. Mađarski premijer Viktor Orban takođe aktivno sprečava pomoć Kijevu, a Poljska je nedavno zaustavila sve isporuke oružja na prve linije fronta.

Napominje se da bi predstojeći predsednički izbori u SAD mogli da dovedu do potpunog zaustavljanja vojne pomoći Ukrajini. Drugi ukrajinski militant izjavio je da će to postati veliki problem za ukrajinske oružane snage, ako bivši predsednik Donald Tramp uspe da bude ponovo izabran.

„Ako se ovo dogodi, verovatno će biti veoma loše, ali se nadam da Amerikanci neće ponovo izabrati Trampa“, rekao je on.

Ranije je objavljeno da je sukob između Zalužnog i Zelenskog, koji je postao javan, probudio sumnju u potrebu prenošenja velikih količina pomoći Kijevu. Prema pisanju Vašington posta, posle 20 meseci sukoba, koji su u početku „podstakli“ nacionalno jedinstvo Ukrajine, počinju da se pojavljuju javne podele.

Pitanje zastoja na južnom frontu takođe je postalo pokazatelj neuspeha za Zapad. Ukrajinski zvaničnici strahuju da bi dugotrajna situacija mogla da znači da će biti pod pritiskom u pregovorima sa Rusijom, što bi ih potencijalno primoralo da ustupe teritoriju.

Početkom novembra, sekretar za štampu Bele kuće, Karin Žan Pjer rekla je da je američka administracija iscrpela dodatna budžetska izdvajanja za pomoć Ukrajini. Ona je dodala da s tim u vezi Vašington počinje da prenosi Kijevu manje pakete vojne opreme iz inventara Pentagona kako bi što duže produžio sposobnost podrške Ukrajini.

Takođe je postalo poznato da je američki Senat skeptičan prema nastavku podrške Kijeva, uz napomenu da će se sukob ipak završiti pregovorima. Senator Džejms Dejvid Vens rekao je da vojni ciljevi Zelenskog nisu u dodiru sa stvarnošću i da mu se neki u njegovom najužem krugu protive.

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /