in

Ukrajina se digla protiv Srbije

Ukrajina se digla protiv Srbije

U burnoj raspravi koja je juče održana u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ponovo su se čuli glasovi protiv Srbije.

Takođe su se čule i najave da bismo vrlo brzo mogli da postanemo članica Evropske unije, te da je „samo“ potrebno da Beograd prizna nezavisnost tzv. Kosova.

U ovim pozivima istakao se šef Spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta Aleksandar Mereško, prenosi Raša tudej Balkan.

Mereško je u svom govoru u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope rekao da je situacija na Kosovu uznemirujuća i da ga podseća na „početak ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine“.

Kako ističe, način na koji se Srbija meša u unutrašnja pitanja tzv. Kosova nalikuje ruskom, a i „obrazac ponašanja“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića on poredi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Rusija uz pomoć svojih proksija na Balkanu pokušava da isprovocira nov rat kako bi odvukla pažnju sa ruske agresije na Ukrajinu“, tvrdi Mereško.

On nudi savet kako da se to spreči. Kako kaže, poštovanjem prava na suverenitet svih balkanskih država.

„Svaka balkanska država, i one koje su nastale kao rezultat genocida koji je nad njima sproveden, zaslužuju da budu nezavisne i zaštićene od mešanja u njihove poslove. Neke države na Balkanu moraju da prestanu da koriste nacionalne manjine u susednim zemljama kao političko oruđe protiv ovih država“, opominje Ukrajinac.

Mereško otvoreno kaže da bi Srbija mogla da postane član Evropske unije samo ako se odvoji od svoje prošlosti, tako što će da „prizna tzv. Kosovo de jure“ i da se „priključi Evropskoj uniji u sankcijama Rusiji“.

„Ne verujem da Vučić ima bilo kakve iluzije o obnavljanju mogućnosti da preuzme kontrolu nad Kosovom. Za mene, to više izgleda kao politička igra u kojoj Vučić koristi pitanje priznanja Kosova“, kaže ovaj predstavnik Kijeva.

Mereško dalje ocenjuje i da bi priznanje tzv. Kosova bilo „u najboljem interesu za srpski narod“ i pokazalo bi da Srbija zaslužuje da bude punopravna članica „evropske zajednice demokratije“.

Da li sve ovo predstavlja pokazatelj da je samo pitanje dana kada će Kijev priznati nezavisnost tzv. Kosova, ostaje da se vidi, zaključuje RT.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /