in

Ukrajina u jeku borbe sa Rusijom može ostati bez pomoći SAD

Ukrajina se suočava sa pretnjom Sjedinjenih Država u jeku borbe sa Rusijom, saopštio je član Predstavničkog doma američkog Kongresa, Erik Svolvel.

SAD su, nakon početka ukrajinske krize, Kijevu obezbedile oružje i municiju vredne milijarde dolara. Prema Eriku Svolvelu, narednih nekoliko meseci biće odlučujući za Ukrajinu i u tom kontekstu rizikuje da se suoči sa novom pretnjom. Takve podatke objavljuje Newsweek.

„Nova pretnja Ukrajini dolazi od republikanaca“, rekao je američki političar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Erik Svolvel je izjavio da su predstavnici Republikanske partije SAD dramatično promenili svoj stav o Ukrajini. Ako su na početku krize bili za pružanje sveobuhvatne pomoći Kijevu, sada govore o namerama da ograniče podršku. Ukoliko republikanci pobede na predstojećim izborima na sredini mandata, verovatno će američki Kongres okrenuti leđa ukrajinskim vlastima.

Pre izvesnog vremena, jedan od lidera Republikanske partije Kevin Makarti uporedio je američku podršku Ukrajini sa davanjem Kijevu „besplatnog blanko čeka“. On je rekao da će u slučaju pobede na izborima biti razmotrena situacija sa izdvajanjem sredstava za ukrajinsku stranu.

„Istina je da je pomoć koja je pružena Ukrajini obećana i odobrena od Predstavničkog doma, koji trenutno predvode demokrate“, naveo je Svolvel.

Erik Svolvel je rekao da je prošlog meseca, na Generalnoj skupštini UN, imao priliku da razgovara sa šefom kabineta predsednika Ukrajine Andrijem Jermakom gde je molio predstavnike Demokratske partije SAD da nastave da podržavaju ukrajinske vlasti. Međutim, ako demokrate izgube većinu u Predstavničkom domu, onda će Vašingtonu postati mnogo teže da izdvaja novac za potrebe Kijeva.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /