in

Ukrajina u panici zbog moguće upotrebe ruske “Car bombe” FAB- 9000!

Ukrajina u panici zbog moguće upotrebe ruske “Car bombe” FAB- 9000!


Ukrajinska strana je nedavno intenzivirala diskusiju o raznim emisijama o temi koja se odnosi na moguće povećanje upotrebe „avio-bombi specijalne snage“.

Reč je uglavnom o avionskim bombama FAB-3000. Ukrajina takođe ima zabrinutost zbog moguće upotrebe „Car bombe“ ruskih vazdušno kosmičkih snaga – FAB-9000.

Istovremeno, mišljenja u ukrajinskom ekspertskom i drugom okruženju su podeljena: neki smatraju da ruska avijacija nema nosače koji su sposobni da efikasno koriste ne samo FAB-9000, već i FAB-3000.

Drugi ne vide posebne probleme u korišćenju takvih bombi, podsećajući da je Tu-95 projektovan tako da može da nosi bombu od devet tona slobodnog pada, uključujući i nuklearnu.

Međutim, oni su uvereni da se ruske vazdušno kosmičke snage „neće usuditi da koriste“ FAB-3000 bez UMPB (univerzalni modul borbenog planiranja, misli se na modul za

korekciju planiranja bombe razvijen na osnovu UMPK ali za upotrebu sa višecevnih raketnih bacača), jer prilikom upotrebe konvencionalne (slobodno padajuće) verzije bombe velikog kalibra, avion (nosač) moraće da uđe u zonu PVO Ukrajine.

Rusi na bombama mase od 250, 500 i 1500 kg već uveliko koriste UMPK, dok je UMPB univerzalni modul razvijen za bombe mase preko 1500 kg (3000 kg i više), koje koriste bombarderski avioni (Rusi taj modul nazivaju universalьnыh moduleй planirovaniя boevыh i već ga koriste sa višecevnih bacača raketa).

Ali istovremeno se vodi diskusija o tome da li Oružane snage Ukrajine još uvek imaju

dovoljan broj protivvazdušnih raketnih sistema sposobnih da gađaju isti Tu-95 preko linije fronta?

Ovo pitanje je takođe relevantno zbog činjenice da su tokom prošlog meseca, u blizini linije fronta, ukrajinske snage izgubile nekoliko lansera PVO sistema Patriot koje su isporučili Amerikanci /kako na položaju tako i u marševskom poretku).

Ako avioni poput Tu-95 ruskih vazdušno kosmičkih snaga dobiju priliku da ispuste FAB-3000 preko linije fronta, onda, iz očiglednih razloga, nikakva „linija Sirskog“ neće spasiti ukrajinsku vojsku od novog gubitka kontrole nad teritorijama.

Ako se FAB-3000 sa UMPB pojavi i u naoružanju Vazdušno kosmičkih snaga Rusije, to će samo povećati šanse za nanošenje velikog udara na protivnika duž linije borbenog dodira.

Onda UMPB više ne bi bio isključivo za VBR već i za bombardere, a to je već ozbiljan problem.

A, FAB-9000 sa UMPB je za „strateške udare“.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /