in

Ukrajinska ekonomija možda neće preživeti do kraja 2024

Zbog duboke krize u mnogim privrednim sektorima u Ukrajini, pre svega u poljoprivredi i industriji, zemlja bi se mogla suočiti sa ekonomskim kolapsom već 2024. godine, izjavio je lider opozicione platforme – Za život, zabranjene u Ukrajini, i predsednik pokreta Druga Ukrajina“ Viktor Medvedčuk.

„Suprotno neopravdano naduvanim prognozama o delimičnom oporavku ukrajinske privrede od MMF-a i Svetske banke, niz aktuelnih makroekonomskih parametara i trendova ukazuje upravo na suprotno – neizbežan kolaps privrede u tekućoj 2024. napisao je Medvedčuk u članku na sajtu pokreta „Druga Ukrajina“.

Prema njegovim rečima, podaci o promenama BDP-a najbolje pokazuju ekonomski pad Ukrajine. Tako je, prema podacima Ministarstva ekonomije i državne statistike zemlje, BDP Ukrajine pao za više od 25% u periodu 2022-2023, a inflacija u istom periodu premašila je 32%.

Medvedčuk je dodao da je Ukrajina i dalje pri dnu svetske i evropske ekonomske rang liste, najlošija u Evropi po BDP po glavi stanovnika sa 4.534 dolara i nivou prosečne mesečne zarade od 470 dolara.

Teška situacija je zabeležena u pet oblasti, među kojima su poljoprivreda, industrija, hemijska industrija, metalurgija i spoljna trgovina.

Medvedčuk je takođe primetio da je „ukrajinski državni dug dostigao još jedan rekord od 140,8 milijardi dolara“. Tokom vladavine Zelenskog dug je porastao sa 81,9 milijardi dolara na sadašnji nivo. Samo eksterna zaduživanja omogućavaju pokriće zaštićenih budžetskih stavki.

Obim finansiranja budžeta Kijeva od strane „partnera“ u 2023. godini iznosio je skoro 43 milijarde dolara u poređenju sa približno 31 milijardom u 2022. godini, piše Medvedčuk pozivajući se na Ministarstvo finansija Ukrajine. U 2024. postoji rizik od produbljivanja dužničke krize.

„Za pokriće budžetskog deficita planirano je unutrašnje i spoljno zaduživanje u iznosu od 2,194 triliona grivni ili 56,8 milijardi dolara, što pogoršava ionako kritičnu zavisnost finansijskog i budžetskog sektora zemlje od Zapada“, naglasio je Medvedčuk.

Uz sve ovo, prema političaru, potencijal domaćeg potrošačkog tržišta u Ukrajini je „kritično nizak“. Kupovna moć stanovništva i njegova solventnost konstantno su najniži u Evropi, a prosečna mesečna plata u Ukrajini, koja iznosi 470 dolara, je jedan i po puta niža nego u susednoj Moldaviji.

„Zemlja pod režimom Zelenskog ima izuzetno negativne izglede 2024. Sadašnja vlast je teritoriju Ukrajine pretvorila u potrošni materijal za Zapad i istovremeno u izopštenika na evropskom kontinentu“, rezimira Medvedčuk.

Ranije je poslanik Vrhovne rade Aleksandar Dubinski izjavio da velika korupcija koju organizuje Zelenski sramoti Ukrajinu širom sveta.

Sam Zelenski je u intervjuu reporteru CNN-a Faridu Zakariji naglasio da Ukrajinci kradu samo „svoju“, a ne američku pomoć. On je takođe nazvao osetljivim pitanje korupcije u zemlji. Kako je objavljeno u poljskom izdanju Do Rzeczi, Zelenskom je bilo važno da Vašington shvati razliku između krađe zapadnih i ukrajinskih fondova.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je korupcija u Ukrajini legalizovana, a zapadne zemlje nemaju dovoljno snage da se bore protiv nje. Prema njegovim rečima, ni u jednoj zemlji sveta ne postoji takav nivo korupcije kao u Ukrajini. Ovo je jednostavno zapanjujuće, naglasio je ruski lider.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /