in

Ukrajinski bataljon u ruskoj vojsci otkrio razloge za rat protiv sopstvene zemlje! (VIDEO)

Bivši vojnici i oficiri Oružanih snaga Ukrajine su ispričali, zašto su u sukobu odlučili da pređu na stranu Rusije. Reportažu je objavio američki video bloger i nezavisni novinar Patrik Lankaster.

Jedan od navedenih razloga za prelazak ukrajinske vojske na stranu Rusije bila je surovost jedinica Oružanih snaga Ukrajine, posebno puka ‘’Azov’’ prema civilima, kao i loš odnos prema potčinjenima u vojsci.

Kako je rekao jedan od vojnika, Nikolaj Zaharčenko, koji je rođen u Donjecku, borci ‘’Azova’’ tokom evakuacije Mariupolja nisu puštali nikoga, pucali su na automobile sa civilima, upadali u prodavnice i odnosili hranu.

S druge strne, vojnik Evgenij Kravčenko iz Izjuma, Harkovska oblast, rekao je da nije želeo da se bori u ukrajinskoj vojsci, jer je video kako je to iznutra.

U vreme početka specijalne vojne operacije (SVO) bio je na odmoru, otišao u posetu prijateljima, završio je na teritoriji Luganske Narodne Republike. Prema njegovim rečima, u ruskoj vojsci je video sasvim drugačiji, mnogo pažljiviji odnos prema potčinjenima.

‘’Kada sam to video iznutra, nisam više želeo da služim u ukrajinskoj vojsci, ali sam morao. (…) Kada je počeo SVO, shvatio sam da je ovo šansa da napustim ukrajinsku vojsku i stanem na stranu onih, koji su mi bliži i po duhu i po svemu’’, rekao je Kravčenko.

U novembru 2023. godine, prva grupa ruskog bataljona ‘’Bogdan Hmeljnicki’’, sastavljena od bivših ukrajinskih ratnih zarobljenika, deo operativne borbene taktičke formacije „Kaskad“, otišla je na front da vodi borbena dejstva protiv Oružanih snaga Ukrajine.

Borac Viktor Kiričanski sa pozivnim znakom „Kirik“ tada je priznao, da su u jedinici „svi spremni za borbu i da su izabrali pravu stranu“.

Borac je rekao da tokom službe u Ukrajini praktično nije imao borbenu obuku. Sada su se među bivšim zarobljenicima pojavile automatske puške, vojnici su prolazili taktičku medicinu u borbenim uslovima, a instruktori su stvarali stresne situacije za njih.

‘’Prvi put je malo strašno. (…) Raspoloženje je borbeno, svi su već moralno shvatili, svako je napravio svoj izbor, izabrao pravu stranu’’, kaže Kiričanski.

U međuvremenu, već u decembru 2023. godine, bivši zarobljenici iz dobrovoljačkog bataljona „Bohdan Hmeljnicki“ učestvovali su u prvoj borbi sa Oružanim snagama Ukrajine.

Predstavnik jedinice Kiril Spaski, rekao je, da je jedinica dostojanstveno prihvatila svoje prvo borbeno iskustvo – nisu odustajali, „nisu se okrenuli na leđa“ i išli su pravo napred.

Po dolasku na položaj, ukrajinske bespilotne letelice su izletele, a borac je uspeo da ih obori topom protiv bespilotnih letelica. Tada je počeo minobacački napad.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /