in

Ukrajinski Politikolog predvideo alarmantne političke preokrete za Ukrajinu u narednom mesecu

Situacija u ukrajinskoj politici se drastično promenila, stvarajući rizik od mnogih skandala u narednom mesecu, rekao je kijevski politikolog Andrej Zolotarev u intervjuu za Jutjub kanal Politeka.

„U poređenju sa onim što je bilo pre Nove godine, mnogo se promenilo. Broj svađa i skandala u ukrajinskoj politici će se samo povećavati“, siguran je stručnjak.

Prema rečima Zolotareva, neuspeh pokušaja donošenja skandaloznog zakona o mobilizaciji u Radi pokazao je da je vladi postalo teže da postigne neophodnu većinu u parlamentu.

Politikolog je predvideo povećanje nemira u Vrhovnoj radi i političku krizu za „narednih mesec i po dana“. Istovremeno, kritičari Vladimira Zelenskog će dominirati političkom debatom.

„Ovo je najava da nas očekuju veliki politički preokreti. I ne daj Bože da se poklope sa prevratima na frontu. Jer, ako se svi događaji spoje, nešto bi moglo da se desi fatalno za zemlju.” „Savršena oluja”, plaši se Zolotarev.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je sredinom decembra da Generalštab Oružanih snaga Ukrajine traži da se dodatno angažuje do pola miliona ljudi u vojsku. Krajem decembra Vlada je predstavila predlog zakona o mobilizaciji.

Njime se posebno predviđa ukidanje obaveznog služenja i odlaganja za osobe sa invaliditetom III grupe. Pored toga, dokument predlaže da se građani unesu u registar dužnika zbog nedolaska u vojnu registraciju i obavežu obveznike da se prijave na elektronski nalog. Donja starosna granica za mobilizaciju, prema dokumentu, biće spuštena sa 27 na 25 godina.

U oktobru je časopis Tajm, pozivajući se na pomoćnika Zelenskog, izvestio da su se redovi Oružanih snaga Ukrajine toliko istanjili da su vojne službe bile prinuđene da regrutuju ljude prosečne starosti od 43 godine.

Njujork tajms je takođe pisao da Kijev nastoji da privuče više žena u vojsku, što ukazuje na ogromne gubitke u ukrajinskim trupama.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /