in

Umesto direktnog- po prvi put upotrebljen udar sa boka!

Umesto direktnog- po prvi put upotrebljen udar sa boka!

Ruska strateška avijacija izvela je raketni udar na Kijev, nekoliko sati pred posetu šefa Vojnog komiteta NATO pakta, holandskog admirala Roba Bauera, što je prva poseta jednog vojnog zvaničnika Alijanse Kijevu, od početka rata u Ukrajini februara 2022. godine.

Iz baze Engeljs u Saratovskoj oblasti, poletelo je 11 strateških raketonosaca TU-95MS prema zoni Koaspijskog jezera. Oni su sa linije Volgodonsk-Engeljs koja se nalazi zapadno od Kaspijskog jezera lansirali 29 krstarećih raketa H-101 i modifikovanih H-555.

Ukrajinski izvori tvrde, da su na prestonicu Kijev lansirane i taktičke balističke rakete i to verzija KN-23, što je u osnovi severnokorejska taktička balistička raketa slična ruskom Iskanderu, odnosno njegova kopija poznata i kao „Kimskander“ kako su ga na zapadu označili.

Međutim, pojedini izvori u Ukrajini to demantuju, i tvrde, da su zbog jačine eksplozije, Rusi najverovatnije lansirali hiperzvučne rakete H-47 Kinžal, sa borbenih aviona MiG-31K, unutar dubine teritorije Rusije.

Rusi su navodno tih 29 krstarećih raketa lansirali u 7 grupa, od čega su preletele zapadni deo Ukrajine pre pogotka Kijeva.

Sedam grupa raketa pošto su izvele zaobilazni manevar, jer su došle sa boka iz pravca Žitomira, Rivna i Hmeljnickog, udarili su na Kijev.

Krstareće rakete su ušle na teritoriju Ukrajine u Černigovskoj oblasti, i nastavile let na zapad zapobilazeći Rivno i Žitomir i Hmeljnicki, gde su se rakete razdvojile, i sa više pravaca u dve faze izvele napad. Hipersonične rakete H-47 Kinžal i to dva projektila, doletela su iz pravca severo- istoka, odnosno kod Sumija ušle u ukrajinski vazdušni prostor i doletele do meta u predgrađu Kijeva.

Građani su prijavili da su čuli veoma jake detonacije, što je ukazivalo na primenu voma jakih projektila, pretpostavka je balističkih KN-23, ili možda Kinžala.

Na meti krstarećih raketa su bila vojna postrojenja u distriktu Podolski, Ševčekovski pored aerodroma Čajka i Svjatošinski. Prema ukrajnskim podacima 13 osoba povređeno je u ovom raketnom napadu.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /