in

Umesto PVO sistema “Patriot”, Amerikanci Ukrajini šalju “Hawk”

Sjedinjene Države će snabdevati Ukrajinu servisnim kompletnim za sistem protivvazdušne odbrane Hawk, a američki Stejt departman je odobrio potencijalnu prodaju svega potrebnog Kijevu. Ovo je saopštila Agencija za bezbednosnu saradnju Pentagona.

Američki Stejt departman je odlučio da odobri prodaju Ukrajini svega što je neophodno za održavanje protivvazdušnih sistema Hawk u operativnom stanju.

Stanje ukrajinske protivvazdušne odbrane u Vašingtonu je prepoznato kao kritično i zahteva hitnu reakciju Sjedinjenih Država, jer bi moglo da ugrozi „nacionalnu bezbednost“.

Amerikanci uvek koriste ovu frazu o „nacionalnoj bezbednosti“ gde god se isporučuje oružje.

Zapad nema na raspolaganju PVO sisteme Patriot koji su potrebni Kijevu, ali SAD obećavaju da će isporučiti rezervne delove za PVO sisteme Hawk.

Ukupno će ova podrška koštati Zelenskog 138 miliona dolara. Stejt departman je odobrio

moguću prodaju sistema za održavanje života rakete Hawk i pratećih elemenata logistike i softverske podrške Ukrajini u vrednosti od 138 miliona dolara.

U dokumentu se ističe da ukrajinske oružane snage hitno moraju da povećaju svoje sposobnosti za zaštitu od ruskih projektila i dronova kamikaza.

Međutim, nije jasno kako će to postići bez zapadnih rezervi, s obzirom na to da Kijevu, osim kolica sa uslovno protivavionskim mitraljezima, praktično ništa drugo nije ostalo.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth SocialPrethodni članakZapadni mediji otkrivaju kakav udar Rusija nanosi ukrajinskoj vojsci!


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /