in

Uništen ključni radar izraelskog protivraketnog sistema “Gvozdena kupola”

Hezbolah je objavio snimak koji prikazuje uništenje izraelskog radara EL/M-2084, ključne komponente sistema Gvozdena kupola (Iron Dome). Ovaj radar, smešten u vojnoj bazi Meron, navodno je napadnut teškom protivtenkovskom vođenom raketom Almas-3 iranske proizvodnje.

Radar EL/M-2084, razvijen od strane Israel Aerospace Industries i ELTA Systems, ima vitalnu ulogu u izraelskoj protivvazdušnoj odbrani.

On je osmišljen za otkrivanje i praćenje ciljeva u sistemu Gvozdena kupola, koji je namenjen za presretanje raketa kratkog dometa i artiljerijskih granata.

Uobičajena postavka Iron Dome sistema uključuje ovaj radar, centar za upravljanje projektilima i nekoliko lansera, svaki opremljen sa 20 presretača, što omogućava pokrivenost vazdušnog prostora od 360 stepeni.

Osim u sistemu Gvozdena kupola, EL/M-2084 se koristi i u drugim izraelskim sistemima protivraketne odbrane, kao što su Davidova praćka (David’s Sling) i Strela (Arrow). Takođe, ovaj radar je izvezen u razne zemlje, uključujući Indiju i Azerbejdžan.

Almas-3, protivoklopna vođena raketa iranske proizvodnje, radi po principu „ispali i zaboravi“ i smatra se iranskim pandanom izraelskoj raketi Spike. Ranije se verovalo da se Almas-3 može lansirati samo iz vozila ili drona.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth SocialPrethodni članakIzraelski avioni napali iransku vojnu bazu!


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /