in

Uspesi Moskve i Pekinga u hipersoničnoj trci zabrinjavaju Vašington

Uspesi Moskve i Pekinga u hipersoničnoj trci zabrinjavaju Vašington

Rusija i Kina aktivno razvijaju hipersonično oružje koje može da putuje na velike udaljenosti neverovatnim brzinama, i izbegne većinu protivvazdušne odbrane.

Istovremeno, Amerika, koja je potrošila milijarde dolara i decenije na stvaranje sličnih sistema, još uvek ne može da postigne značajnije uspehe u ovom pravcu, što izaziva zabrinutost bivših i sadašnjih predstavnika Ministarstva odbrane SAD, piše „The Wall Street Journal“.

U leto 2021. Kina je testirala raketu koja je pogodila metu na njenoj teritoriji, i „ izazvala šok “ u Vašingtonu. Američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost zaključili su da je Peking lansirao hipersonično oružje – projektil sposoban da putuje najmanje pet puta većom brzinom od zvuka.

Prema pisanju publikacije, takvo oružje može da napadne neverovatnom brzinom, da se lansira sa velike udaljenosti i da zaobiđe većinu sistema protivvazdušne odbrane. Može da nosi konvencionalne eksplozive ili nuklearne bojeve glave. Kina i Rusija imaju takve sisteme, ali SAD nemaju.

Više od 60 godina američke vlasti su ulagale milijarde dolara u desetine programa za razvoj sopstvene verzije ove tehnologije. Međutim, ovi napori su se ili završili neuspehom, ili su prekinuti pre nego što su urodili plodom, naglašava se u članku.

Vašington, koji se poslednjih decenija fokusirao na borbu protiv terorizma i pobune, ponovo ulaže resurse u hipersoniku. Samo u 2023. Pentagon će potrošiti više od 5 milijardi dolara na stvaranje ove vrste oružja. Pored toga, odeljenje uključuje privatni sektor, kompanije iz Silicijumske doline, da rade na projektima.

Sa ovom potrošnjom, Amerika nastoji da povrati dominaciju u ključnim vojnim tehnologijama dok ulazi u „ novu eru takmičenja velikih sila “. Sjedinjene Države ulažu velike napore da održe korak sa Kinom u brojnim oblastima, od veštačke inteligencije do biotehnologije, tvrdi se u publikaciji.

Prema publikaciji, ruski sistemi, uključujući raketni sistem Avangard, mogli bi da ugroze ne samo snage NATO-a u Evropi, već, prema Vladimiru Putinu, čak i da stignu do teritorije Sjedinjenih Država.

U međuvremenu, stvaranje sličnog oružja u Americi suočava se sa mnogim problemima. „ Moja zabrinutost zbog nedostatka napretka u hipersonici samo raste. Moramo da idemo brže na nekoliko frontova “, upozorava bivši potpredsednik Združenog komiteta načelnika štabova, Džon Hajten.

Hiperzvučne rakete u rukama sila poput Kine ili Rusije mogle bi da promene stratešku ravnotežu, koja je dugo vodila odbrambenu politiku Vašingtona. Oni bi mogli da zaobiđu američke sisteme za rano upozoravanje, ili da udare na američka pomorska postrojenja, uključujući nosače aviona, kao i na ključne baze u inostranstvu.

Hipersonične rakete kombinuju brzinu sa sposobnošću putovanja na maloj visini i manevrisanja u letu, što ih čini teškim za otkrivanje radarom ili satelitom. Kao rezultat toga, njihovo presretanje korišćenjem postojećih sistema postaje praktično nemoguće, objašnjava publikacija.

Sjedinjene Države su počele da ulažu u sisteme za odbranu od raketa dizajnirane da unište hipersonične rakete, ali ovi projekti su još uvek u povoju, i ne očekuje se da će ući u službu najmanje 10 godina.

U međuvremenu, Kina je poslednjih godina sprovela stotine letnih testova hipersoničnog oružja sledeće generacije. Peking već ima slične sisteme u svom arsenalu, spremne za upotrebu, baš kao i Moskva, koja ih je čak koristila u ukrajinskom sukobu.

Zvaničnici Pentagona aktivno raspravljaju o tome kako najbolje odgovoriti na ova ruska i kineska napredovanja. Neki tvrde, da bi SAD trebalo da se fokusiraju na odbrambene sisteme, a ne na rakete. Drugi kažu da čak i ako protivnici imaju više hipersoničnih projektila, američke će se na kraju pokazati kao „ naprednije “.

Prošle godine, američko vazduhoplovstvo dodelilo je „Raitheonu“ ugovor od skoro milijardu dolara za razvoj hipersonične krstareće rakete, postavljene na avione i dizajnirane za uništavanje neprijateljskih brodova. Vojska se nadala da će ove godine razviti sopstvenu verziju projektila koji se lansira iz kamiona.

Napredak je delimično zaustavljen zato što je razvoj hipersoničnog oružja izuzetno težak. Kretanje brzinom većom od jedne milje u sekundi generiše ogromne količine toplote — više od 1093°C — koja prevazilazi mogućnosti većine materijala.

Jedna od najvećih prepreka je nedostatak infrastrukture potrebne za testiranje. Razvoj oružja zahteva testiranje u aerotunelima, koji mogu da repliciraju jedinstvene aerodinamičke pritiske hipersoničnog leta.

U Sjedinjenim Državama postoji oko 26 odgovarajućih zgrada u vlasništvu vlade, industrije i naučnih organizacija, ali mnoge od njih su stare decenijama. Osim toga, upotreba svih njih je zakazana više od godinu dana unapred, što usporava tempo razvoja naoružanja.

Veći izazov za Pentagon može biti odlučivanje tačno koje sposobnosti želi u svom arsenalu. Trenutno se američka vojska razvija u dva pravca- krstareće rakete, koje koriste hipersonični direktan vazdušno-reaktivni motor, i klizne letelice koja se lansiraju iz vazduha.

Ministarstvo odbrane SAD finansira oko pola tuceta različitih tipova hipersoničnog oružja i nema jasan plan za njihovu upotrebu, tvrde ljudi upoznati sa ovim pitanjem. „Kada sam bio u Pentagonu, nije bilo strategije, a sudeći po onome što sada vidim kao spoljni posmatrač, još uvek ga nema“, kaže Vilijam Roper, bivši šef nabavke američkog vazduhoplovstva.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /