in

Uvod u veliki rat: Moskva razmatra opciju da sruši američke satelite

Uvod u veliki rat: Moskva razmatra opciju da sruši američke satelite

Zapadni kvazicivilni sateliti u kosmosu koji se koriste u sukobima, mogli bi da postanu „legitimna meta“ za uzvratni udar, rekao je u intervjuu ruskim novinarima Vladimir Ermakov, direktor odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Prethodno su SAD i Ukrajina više puta izjavljivale, da sarađuju u obezbeđivanju podataka sa američkih satelita za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Takve usluge bile su uključene u jedan od paketa vojne pomoći Kijevu . Međutim, u septembru je na veb stranici kompanije „Maxar“ izveštavano, da su njihovi komercijalni sateliti dva puta snimali Sevastopolj.

Konkretno, 19. septembra, Sevastopolj je fotografisao satelit WorldView-3, a sledećeg dana WorldView-2. U vreme lansiranja, sateliti su imali najveću prostornu rezoluciju od bilo kog komercijalnog satelita, omogućavajući veoma detaljne slike.

22. septembra, Kijev je pokrenuo raketni napad na Sevastopolj. Tada su, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, PVO sistemi oborili pet projektila, oštećena je zgrada sedišta Crnomorske flote, a jedan vojnik je nestao.

„Kvazicivilna infrastruktura u svemiru, sasvim logično bi mogla da bude legitimna meta za uzvratni udar“, rekao je Ermakov. „Kao rezultat delovanja zapadnih zemalja, održivost miroljubivih kosmičkih aktivnosti je izložena neopravdanim rizicima, kao i brojnim socio-ekonomskim procesima na Zemlji, od kojih zavisi dobrobit ljudi, pre svega u zemljama u razvoju“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ovakva provokativna upotreba civilnih satelita, u najmanju ruku, postavlja pitanja u kontekstu Ugovora o svemiru iz 1967. godine, koji predviđa isključivo miroljubivo korišćenje svemira, i zahteva najozbiljniju osudu međunarodne zajednice.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na TelegramuPratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Uvod u veliki rat: Moskva razmatra opciju da sruši američke satelite first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /