in

Uzbuna na Zapadu- Francuski obaveštajci: Rusi ponovo gomilaju trupe u Belorusiji!

Uzbuna na Zapadu- Francuski obaveštajci: Rusi ponovo gomilaju trupe u Belorusiji!

Sateliti francuske optičke svemirske komponente, koju kontroliše francuska vojno-obaveštajna uprava, već nekoliko dana prate gomilanje ruskih snaga u Belorusiji.

Područje oko poligona Gožski u severnoj Belorusiji, na granici sa Litvanijom i Poljskom, takođe nadgledaju američki obaveštajci. Kako se navodi, za praćenje ove oblasti Vašington koristi sva raspoloživa obaveštajna sredstva.

Teritorija je bila „visoki prioritet“ za Amerikance još od od 22. januara ove godine. Korišćeni su avioni kojima upravlja Nacionalna izviđačka kancelarija (NRO), kao i avioni ugovoreni sa vladom SAD.

Sudeći po prikupljenim satelitskim snimcima, prošle nedelje je intenziviran premeštaj nekoliko ruskih mehanizovanih jedinica, posebno železnicom, do obližnje stanice Porečje.

Zapadni analitičari već izražavaju zabrinutost zbog takve koncentracije vojne opreme oko beloruskih garnizonskih gradova, uključujući Baranoviče i Gomelj. Oni ne žele ponavljanje scenarija raspoređivanja trupa koji nisu uspeli da identifikuju u februaru 2022. godine.

Međutim, satelitski snimci ne daju odgovor na pitanje da li je ruska vojna aktivnost ofanzivne prirode ili samo vežba.

Francuski obaveštajci tvrde da će rusko prisustvo biti pojačano na severu republike.

Prema rečima ruske strane, na sastanku visokih oficira 20. marta navodno je odlučeno da se u Lenjingradskom vojnom okrugu rasporedi novi armijski korpus radi konsolidacije ofanzivnih sposobnosti, pre svega u pravcu baltičkih zemalja.

Sa druge strane, beloruski informacioni resursi opovrgavaju podatke o ruskom vojnom prisustvu na ovim prostorima, tvrdeći da su uočena kretanja povezana sa dejstvima 6. mehanizovane brigade Oružanih snaga Belorusije, koja učestvuje u proveri borbene gotovosti.

Ističe se da u okolini Baranoviča i Gomelja nema gomilanja ruskih trupa, a na aerodromima se nalaze samo male grupe VS i PVO Ruske Federacije.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Uzbuna na Zapadu- Francuski obaveštajci: Rusi ponovo gomilaju trupe u Belorusiji! first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /