in

Uzrok masovnog pada ukrajinskih aviona je ruski AVACS koji ide u lov

Uzrok masovnog pada ukrajinskih aviona je ruski AVACS koji ide u lov

Razlog za masovni pad ukrajinskih aviona, zbog kojih su Oružane snage Ukrajine imale 24 aviona manje za 5 dana, je „ruski AVACS“ – avion za rano upozoravanje koji je počeo da deluje u zoni sukoba.

Ovo je izjavio vojni dopisnik Aleksandar Koc.

Prema rečima Kotc, ruski A-50, nastao na bazi Il-76, radi u sprezi ne samo sa avijacijom Rusije, već i sa sistemima PVO S-400, što obezbeđuje visoku efikasnost.

„Zašto se tako naglo povećao broj oborenih aviona? Prvo, zato što su se ovi avioni pojavili u Ukrajini. Ove avione su prebacile zemlje istočne Evrope, oko 30, po mom mišljenju, aviona, od kojih je polovinu prenela Poljska.

Počeli su da lete, naša sposobnost da ih ne samo oborimo, već i da ih otkrijemo se povećala.

Danas postoje pretpostavke da su u tome umešali i naši avioni za radarsku detekciju velikog dometa, takozvani „avioni sudnjeg dana“ A-50, koji se nazivaju i „ruski AVACS“.

Ovo je Il-76 sa tanjirom na vrhu… Ovo je letelica koja može da otkrije ciljeve na udaljenosti, ako se ne varam, do 650 kilometara. Odnosno, pokriva veći deo Ukrajine.

Ali pored toga što može da otkrije i avione i krstareće rakete koje lete, može istovremeno da prati do 300 ciljeva.

A taktička posada, to su operateri, može istovremeno da kontroliše dejstva 12 naših boraca. Može istovremeno da da za 12 boraca različite mete, a oni rade na tim ciljevima, čak i ne moraju da ih vide na svojim ekranima – samo daje oznaku cilja, borci pucaju, pogađaju.

Istovremeno, može da da informacije za samostalno gađanje još 60 aviona . To jest, možete zamisliti vrednost ovog uređaja. Nije slučajno što je napadnut u Belorusiji.

Ako je ova letelica delovala, to je odlično, jer su se postavljala pitanja zašto A-50, zašto naši avioni za rano upozorenje ne deluju u zoni specijalnih vojnih operacija, pa nadajmo se da su počeli da rade. Pored toga što mogu da gađaju lovce, mogu da gađaju i sisteme PVO, isti S-400“, rekao je Koc.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /