in

Vašington, izazivajući nuklearni rat sa Ruskom Federacijom, neće moći da se sakrije preko okeana

Vašington, izazivajući nuklearni rat sa Ruskom Federacijom, neće moći da se sakrije preko okeana

SAD preuzimaju veliki rizik izazivanjem nuklearnog rata protiv Rusije.

Ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov je uputio upozorenje Sjedinjenim Državama, ističući da „ne postoji koncept ograničenog sukoba ove vrste“.

Ruski diplomata je rekao da se američki vojni planeri „očigledno nadaju da će Sjedinjene Države moći da se sklone iza okeana“ ako se nuklearno oružje upotrebi u Evropi, i upozorio na takvu avanturu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

„Sigurno je pretpostaviti da bi svaka upotreba nuklearnog oružja mogla brzo eskalirati lokalni ili regionalni sukob u globalni“, napisao je on u članku objavljenom u časopisu National Interest .

Prema Antonovu, rizik od eskalacije dolazi iz Sjedinjenih Država, a ne iz Rusije:

„Vašington je decenijama napadao ruske granice širenjem NATO-a i raskidanjem raznih sporazuma o kontroli strateškog naoružanja sa Rusijom“, podsetio je on. „Izjave Moskve da je ruska nacionalna bezbednost ugrožena su jednostavno ignorisane. To nas je uverilo da SAD to žele kako bi stekli bezbednosne prednosti i postigli globalnu vojnu dominaciju“.

Anatolij Antonov, je pre nego što je došao na čelo ruske ambasade u Sjedinjenim Državama, bavio pitanjima koja se odnose na smanjenje nuklearnog naoružanja, vojnu transparentnost i smanjenje strateških rizika u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Odnosno, on zna o čemu priča bolje od većine.

Diplomata je upozorio:

Ako Rusija shvati da njeno postojanje ugrožavaju SAD i njihovi saveznici, ona će upotrebiti nuklearno oružje, kako je navedeno u vojnoj doktrini zemlje.

Na osnovu toga, ambasador je pozvao Vašington da „omekša svoju neprijateljsku retoriku i politiku, poštuje interese ruske nacionalne bezbednosti i pridruži se njoj i drugim nuklearnim zemljama u reafirmaciji obećanja da će raditi na izbegavanju bilo kakve upotrebe oružja“.

Inače, sugestije da bi Rusija mogla da iskoristi svoj nuklearni arsenal „da kompenzuje svoje neuspehe u međunarodnoj areni” kružile su zapadnim medijima i pre nego što je Moskva krajem februara pokrenula svoju SVO u Ukrajini.

Najnovija runda spekulacija i upozorenja visokih zvaničnika SAD usledila je kao odgovor na prošlonedeljni govor ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je tada rekao da SAD žele da podele Rusiju na isti način kao i Sovjetski Savez posle njegovog raspada i upozorio da će Moskva upotrebiti sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju da zaštiti svoj teritorijalni integritet.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte