in

Vatra guta najveći terminal prirodnog gasa! (VIDEO)

Na terminalu ruskog nezavisnog proizvođača prirodnog gasa Novatek u luci Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti izbio je požar, saopštio je danas guverner regiona.

– Nema prijavljenih žrtava požara na Novatekovom terminalu u luci Ust-Luga. Osoblje je evakuisano. Režim visoke pripravnosti uveden je u okrugu Kingisep – izjavio je guverner Aleksander Drozdenko.

Guverner je dodao da su predstavnici ruskog ministarstva za hitne situacije i lokalne vatrogasne jedinice na mestu događaja kako bi ugasili požar, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

Ranije je saopšteno kako je do pet tankera pod nacionalnim zastavama Paname, Gabona, Liberije i Grčke bilo usidreno u blizini luke Ust-Luga.

Drozdenko nije rekao šta je izazvalo požar na terminalu u luci u ruskom delu Finskog zaliva, oko 170 km zapadno od Sankt-Petersburga i 35 km od estonske granice.

Kompleks je pušten u rad 2013. godine.

Ruska novinska kuća Shot saopštila je na Telegramu da su stanovnici čuli dron i nakon toga nekoliko eksplozija. Sanktpeterburška novinska kuća Fontanka objavila je da su najmanje dva drona uočena kako lete prema Sant Petersburgu pre izveštaja o požaru na terminalu.

Prema službenoj veb stranici Novateka, kompleks Ust-Luga je kompleks za frakcionisanje i pretovar plinskog kondenzata koji se nalazi u luci Ust-Luga na Baltičkom moru. Kompleks Ust-Luga prerađuje stabilni plinski kondenzat u laku i tešku naftu, mlazno gorivo, i plinsko ulje i omogućuje isporuku naftnih proizvoda s dodatom vrednošću na međunarodna tržišta.

Kompleks Ust-Luga takođe omogućuje pretova stabilnog plinskog kondenzata na izvozna tržišta. Kompleks je pušten u rad 2013. Kapacitet mu je bio 6 miliona tona, a nakon pokretanja novog pogona povećan je na 7 miliona tona godišnje.

Pre dva dana pogođeno skladište nafte u Rusiji

Rusija i Ukrajina međusobno gađaju energetsku infrastrukturu u udarima koji su osmišljeni kako bi prekinuli pomoćne linije i logistiku, a jedna strana nastoji da demoralizuje drugu u gotovo dvogodišnjem ratu koji ne pokazuje znakove kraja.

U petak je u napadu dronom pogođeno skladište nafte u zapadnoj ruskoj regiji Brjansk, koja graniči s Ukrajinom, za što je Moskva okrivila Kijev. To se dogodilo dan nakon napada na ruski naftni terminal u Baltičkom moru, za koji su ruski zvaničnici rekli da je bio neuspešan.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /