in

Već je izvesno – Počinje veliki rat: Nemačke vlasti pozivaju svoje građane da napuste Iran


Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke pozvalo je građane te zemlje da napuste Iran usred rastućih tenzija na Bliskom istoku, prenose RIA Novosti.

„Zajedno sa našim partnerima, sada činimo sve što je moguće da sprečimo eskalaciju situacije na Bliskom i Srednjem istoku diplomatskim kanalima, građani Nemačke u ovom regionu treba da obrate pažnju na naša bezbednosna uputstva.

Postoji upozorenje o putovanju u Iran, Izrael i palestinske teritorije, a za Iran postoji i zahtev da Nemci napuste zemlju“, navodi nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na svojoj stranici na društvenim mrežama.

Izveštava se da su nemačke ambasade u Iranu i drugim bliskoistočnim zemljama preduzele mere predostrožnosti.

Uveče 1. aprila dogodio se izraelski vazdušni napad na zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku, saopštilo je sirijsko Ministarstvo odbrane.

U zgradi konzulata bila je i rezidencija iranskog ambasadora Hoseina Akbarija – ovaj nije povređen tokom napada. Prema saopštenju sirijskog ministarstva odbrane, zgrada konzulata je potpuno uništena kao rezultat raketnog napada.

Prema iranskom Korpusu Islamske revolucionarne garde (elitna snaga oružanih snaga), u izraelskom udaru ubijeno je sedam oficira IRGC-a, uključujući dva viša generalna savetnika: Mohameda Rezu Zahedija, komandanta snaga IRGC Kuds u Siriji i Libanu, kao i njegov zamenik, brigadni general Mohamed Hadi Hadži Rahimi.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da zadržava pravo da odgovori na izraelski vazdušni napad na generalni konzulat u Damasku, kao i da odredi kako će tačno „kazniti agresora“.

Elaf je u sredu izvestio da se Izrael sprema da napadne mete unutar Irana ako Teheran odgovori na napad na njegov konzulat u Damasku napadima na izraelske ciljeve.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /